Blog

Τύποι κολάρων σκύλων: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και πώς να επιλέξετε

Δυσκολεύεστε να επιλέξετε ένα λουρί για το σκύλο σας; Βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων ιμάντων για σκύλους.

Το σωστό λουρί σκύλου μπορεί να κάνει αμέσως τις βόλτες σας πιο ευχάριστες. Παρέχουν περισσότερο έλεγχο, μπορούν να μειώσουν το τράβηγμα και να ανακουφίσουν την πίεση στην τραχεία του σκύλου, οπότε αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση για τους περισσότερους γονείς κουταβιών.
Με εκατοντάδες κολάρα σκύλων στην αγορά, ωστόσο, πώς μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή επιλογή για το σκύλο σας;

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο συνηθισμένων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του καθενός.

4 τύποι κολάρων σκύλων

Κολάρο σκύλων με οπίσθιο κούμπωμα

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι ιμάντες back-clip έχουν μια στερέωση D-Ring στην πλάτη του σκύλου.

Αυτή η διαμόρφωση είναι ίσως η πιο συνηθισμένη, καθώς είναι εύκολη στη χρήση και άνετη για τους περισσότερους σκύλους. Η οπίσθια στερέωση τοποθετεί το λουρί μακριά από την τραχεία, οπότε είναι χρήσιμες για μικρά σκυλιά με ευαίσθητο λαιμό.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι τα πίσω κλιπ παρέχουν λιγότερο έλεγχο και δεν αποθαρρύνουν το τράβηγμα. Έτσι, εάν το κατοικίδιό σας έχει τη συνήθεια να τραβάει με τα πόδια ή προτιμά να σας πηγαίνει βόλτα, ένας από τους άλλους τύπους μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

Πλεονεκτήματα:

Το λουρί είναι λιγότερο πιθανό να μπερδευτεί γύρω από τα πόδια του σκύλου
Η πρόσδεση βρίσκεται στην πλάτη και όχι κοντά στο λαιμό
Περισσότερος έλεγχος από το κολάρο, καθώς υπάρχει μικρότερος κίνδυνος πνιγμού
Μειονεκτήματα:

Δεν εμποδίζει το τράβηγμα ή το τραβήξιμο.
Δεν παρέχει διόρθωση κατεύθυνσης (όπως οι ιμάντες με μπροστινό κούμπωμα)

Κολάρα σκύλων με μπροστινό κούμπωμα

Τα κολάρα με μπροστινό κούμπωμα είναι λιγότερο συνηθισμένοι, αλλά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα – ειδικά για σκύλους που τραβούν.

Η θέση της πρόσδεσης του λουριού καθιστά δυσκολότερο για έναν σκύλο να τραβήξει εκεί που θέλει να πάει. Η ένταση τραβάει το σκύλο προς τον ιδιοκτήτη αντί προς τα εμπρός, ενώ παράλληλα παρέχει περισσότερο έλεγχο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κολάρα με μπροστινό κούμπωμα συχνά προτιμώνται από επαγγελματίες εκπαιδευτές ή ανθρώπους με μεγάλα σκυλιά.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι το λουρί είναι πολύ πιο πιθανό να μπερδευτεί γύρω από τα πόδια του σκύλου, όταν συνδέεται στο μπροστινό μέρος του ιμάντα. Ορισμένα σκυλιά βρίσκουν επίσης αυτόν τον τύπο ιμάντα λιγότερο άνετο στη βόλτα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ιμάντες με μπροστινό κούμπωμα πρέπει να προσαρμόζονται σωστά. Αν δεν γίνει αυτό, μπορεί να επηρεαστεί το βάδισμα του σκύλου σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή τραυματισμό.

Πλεονεκτήματα:

Μεγαλύτερος έλεγχος του κατοικίδιου ζώου σας
Αποθαρρύνει το τράβηγμα χωρίς να προκαλεί πόνο ή δυσφορία
Μειονεκτήματα:

Το λουρί είναι πιο πιθανό να μπερδευτεί γύρω από το πόδι του σκύλου
Ο σχεδιασμός δεν θα αποτρέψει το τράβηγμα ενός επιθετικού ή ιδιαίτερα αντιδραστικού σκύλου
Η κακή τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη καταπόνηση των μπροστινών ποδιών

Κολάρα σκύλων με διπλό κούμπωμα

Ένας ιμάντας διπλού κουμπώματος παρέχει το καλύτερο και από τις δύο επιλογές, του μπροστινού και του πίσω κουμπώματος. Ενώ το οπίσθιο κούμπωμα είναι συχνά το “κυρίαρχο” εξάρτημα για την καθοδήγηση σε μια βόλτα, το μπροστινό κούμπωμα ενεργοποιείται όταν ο σκύλος αρχίζει να τραβάει ή να βγαίνει μπροστά. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει καλύτερο έλεγχο από οποιοδήποτε εξάρτημα από μόνο του.

Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα σε ένα διπλό κλιπ. Τα περισσότερα έχουν σχεδιασμό με ιμάντα, οπότε είναι πιο πιθανό να τριβούν γύρω από τους ώμους. Οι ιμάντες διπλής πρόσδεσης είναι επίσης συχνά πιο ακριβοί, οπότε αξίζει να τους αγοράσετε μόνο αν χρειάζεστε επιπλέον έλεγχο.

Πλεονεκτήματα:

Ο συνδυασμός των εμπρόσθιων και οπίσθιων προσαρτημάτων παρέχει εξαιρετικό έλεγχο.
Μπορεί να αποθαρρύνει το τράβηγμα, ενώ παρέχει επίσης ήπια καθοδήγηση μέσω του πίσω κλιπ
Μειονεκτήματα:

Ο σχεδιασμός με ιμάντες μπορεί να προκαλέσει τριβή.
Πιο ακριβό από άλλες επιλογές
Σημείωση: Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ιμάντες με περισσότερα από δύο σημεία πρόσδεσης. Αυτές είναι λιγότερο βολικές, αλλά παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο.

Τι γίνεται με τα κολάρα κεφαλής για σκύλους;

Τα κολάρα κεφαλής είναι στην πραγματικότητα ένα είδος περιλαίμιου και όχι ιμάντα. Χρησιμοποιούνται συνήθως για σκύλους που τραβάνε δυνατά ή είναι  αντιδραστικοί στο λουρί. Αυτά τα κολάρα μπορεί να μοιάζουν με φίμωτρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για τη βόλτα ενός δυνατού σκύλου.

Τα περισσότερα κολάρα κεφαλής έχουν έναν ιμάντα γύρω από το λαιμό και έναν άλλο κατά μήκος του ρύγχους. Η πρόσδεση του λουριού γίνεται μέσω ενός δακτυλίου D κάτω από το πηγούνι. Όταν ο σκύλος τραβάει, το χαλινάρι αναγκάζει τη μύτη του σκύλου να κινείται προς τα κάτω και προς τον ιδιοκτήτη, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να τραβήξει σε ευθεία γραμμή.

Για το τράβηγμα από το λουρί, αφιερώστε χρόνο στη χρήση θετικής ενίσχυσης και μεθόδων απευαισθητοποίησης. Αυτό στην πραγματικότητα μαθαίνει στο σκύλο σας να μην τραβάει, αντί να βασίζεται σε ένα αποτρεπτικό εργαλείο διαχείρισης.

Ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται για σκύλους με έντονη αντίδραση, θα πρέπει να αποτελούν μόνο ένα προσωρινό εργαλείο, όσο θα αναζητάτε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ειδικό για τη συμπεριφορά σκύλων. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε ένα διπλό λουρί, με το ένα κλιπ προσαρτημένο σε μια κανονική ιμάντα και το άλλο στο χαλινάρι. Όταν περπατάτε, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ένταση στο λουρί και χρησιμοποιήστε το μόνο για να αλλάξετε την κατεύθυνση του σκύλου σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι ο σκύλος σας θα αντιδράσει όταν δοκιμάσετε για πρώτη φορά το κολάρο. Πολλά σκυλιά θα προσπαθήσουν να το αφαιρέσουν με ένα πόδι ή τρίβοντας το κεφάλι του στο πάτωμα. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τεχνικές θετικής ενίσχυσης για να απευαισθητοποιήσετε το κατοικίδιο ζώο σας στο χαλινάρι πριν το φορέσετε.

Είναι σημαντικό να μην τραβάτε ή να μην τραβάτε ποτέ ένα χαλινάρι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και τραυματισμό στο λαιμό του σκύλου σας. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χαλίκι με αναδιπλούμενο λουρί, καθώς αν ο σκύλος σας σταματήσει απότομα, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός.

Λίγα λόγια για τα επικίνδυνα λουριά, λουριά και περιλαίμια

Οι παραπάνω ιμάντες είναι όλοι σχεδιασμένοι για να μην προκαλούν πόνο. Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι τύποι που χρησιμοποιούν πόνο ή αρνητικές αισθήσεις σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ένα σκύλο. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

Κολάρα με πινγκ πονγκ
περιλαίμια με σπρέι σιτρονέλας
κολάρα με ηλεκτροσόκ/ηλεκτρικό κολάρο (μερικές φορές αποκαλούμενα e-collars)
Αλυσίδες πνιγμού/ελέγχου
Όπως είναι αναμενόμενο, δεν συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ποτέ αρνητικά εργαλεία. Μπορεί να λειτουργούν κάποιες φορές, αλλά μόνο επειδή βλάπτουν τον σκύλο σας. Τα κολάρα πνιγμού μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην τραχεία ενός σκύλου.

Πέρα από την ηθική αυτών των περιλαίμιων, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ένας στρεσαρισμένος σκύλος είναι πολύ πιο πιθανό να ενεργήσει επιθετικά ή να κλείσει τα μάτια του.

Και αν κάποιος πωλητής σας πει ποτέ ότι τα κολάρα με σοκ “δεν πονάνε πραγματικά” ή ότι ένα κολάρο prong είναι μια χαρά αν έχει λαστιχένιες άκρες, μην τον πιστέψετε!

Περίληψη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολάρων- και η σωστή επιλογή εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Εάν έχετε ένα μικρόσωμο σκύλο που είναι συνήθως ήρεμος στο λουρί, ένα λουρί με οπίσθιο κούμπωμα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Για σκύλους που τραβούν περιστασιακά, μια ιμάντα με μπροστινό ή διπλό κούμπωμα θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή, καθώς παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο.