Blog

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ένα ταξίδι με αεροπλάνο με τον σκύλο σας

Η Sara Ochoa, DVM, έχει τεράστια εμπειρία σε αεροπορικά ταξίδια με σκύλους. Ενώ σήμερα είναι κτηνίατρος μικρών ζώων και μας δίνει τις καλύτερες συμβουλές της για να πετάξετε με τον σκύλο σας.

5 συμβουλές για να πετάξετε με το σκύλο σας

1. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Αυτό το κομμάτι είναι κρίσιμο. “Ανάλογα με το πού πηγαίνετε, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να πάρετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα”, λέει η Ochoa. “Και στη συνέχεια, όταν πετάτε σε μέρη όπως η Χαβάη ή σε διεθνείς προορισμούς, συχνά απαιτούνται εξετάσεις και περίοδοι αναμονής πριν ταξιδέψετε με σκύλο στο αεροπλάνο, και αυτό μπορεί να πάρει μήνες”.

2. Εξοικειώστε τον σκύλο σας με το αεροδρόμιο

Η εξοικείωση του σκύλου σας με το κοινό περιβάλλον του ταξιδιού είναι μια άλλη απαραίτητη (και μερικές φορές χρονοβόρα) διαδικασία, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του επιτρέψετε να εξοικειωθεί με τις μυρωδιές, τους ήχους και τα αρώματα ενός αεροδρομίου.

“Όταν άρχισα να πετάω με σκύλο, τον πήγαινα στο αεροδρόμιο και τον άφηνα να ανέβει στις κυλιόμενες σκάλες”, λέει η Ochoa. “Πολύ σύντομα έμαθε να πηδάει όταν φτάναμε στην κορυφή- της πήρε μόνο περίπου 30 λεπτά για να το συνηθίσει”.

 

3. Εξετάστε τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας για μπάνιο

Η Ochoa συνιστά να έχετε μαζί σας ένα ταμπόν για το γιογιό και μια μικρή σακούλα σκουπιδιών. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης, θα πάει το σκύλο της στην “οικογενειακή” τουαλέτα (συνήθως ένα μόνο καμαράκι) και στη συνέχεια θα πετάξει το ταμπόν και τη σακούλα σκουπιδιών. “Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν χρειάζεται καν να μυρίσει τα περιττώματα του σκύλου μου”, λέει.

Προκειμένου να προγραμματίσετε καλύτερα τα διαλείμματα για την τουαλέτα και την άνεση του κατοικίδιου ζώου σας, μην ταΐζετε το σκύλο σας ακριβώς πριν από μια πτήση, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει στομαχικές ενοχλήσεις στον αέρα.

4. Σκεφτείτε την τοποθέτηση της θέσης σας στο αεροπλάνο

Η Ochoa προτείνει να κλείσετε θέση στο παράθυρο, ώστε να μην καταλαμβάνετε το χώρο για τα πόδια των συνεπιβατών σας. Αυτό προϋποθέτει ότι ο σκύλος σας είναι αρκετά μικρός για να χωρέσει σε ένα μεταφορέα κάτω από το κάθισμα μπροστά σας. Εάν έχετε μεγαλύτερο σκύλο υπηρεσίας, φροντίστε να κανονίσετε μια θέση όπου ο σκύλος σας μπορεί να χωρέσει άνετα μπροστά σας χωρίς να εμποδίζει τον διάδρομο.

5. Να είστε προετοιμασμένοι για την ασφάλεια

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της TSA, τα μικρά κατοικίδια ζώα επιτρέπονται στις γραμμές ασφαλείας. Θα πρέπει να αφαιρούνται από το μεταφορέα τους και να τα μεταφέρετε εσείς μέσα από τον ανιχνευτή μετάλλων, χωρίς λουρί. Ο φορέας τους θα περάσει στη συνέχεια από το μηχάνημα ακτίνων Χ μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές.

 

Πετώντας με μικρούς σκύλους έναντι μεγάλων σκύλων

Μικρά σκυλιά

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικούς περιορισμούς και κανόνες, αλλά είναι καλύτερο να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία πριν από το ταξίδι σας ότι θα πετάξετε με σκύλο, ακόμη και αν είναι μικρός. Για παράδειγμα, η Delta Air Lines χρεώνει ένα τέλος μιας διαδρομής για τα μικρά σκυλιά κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. Τα σκυλιά αυτά πρέπει να μπορούν να χωρέσουν κάτω από το κάθισμα μπροστά σας σε ένα μικρό, αεριζόμενο μεταφορέα για κατοικίδια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Λέσχη Κένελ, η πτήση με σκύλο στην καμπίνα είναι διαθέσιμη σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με σκύλους που ζυγίζουν 20 κιλά ή λιγότερο.

Αυτές είναι μερικές σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε προτού φέρετε τον μικρό σας σκύλο σε μια πτήση στην καμπίνα μαζί σας:

  • Ποιοι είναι όλοι οι κανόνες σχετικά με τους σκύλους και τα ταξίδια με κατοικίδια στη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία;
  • Ποιο είναι το όριο βάρους/μεγέθους για ένα σκύλο στη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία μου;
  • Ποιο μέγεθος και ποιοι τύποι μεταφορέων επιτρέπονται;
  • Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω το άγχος του σκύλου μου σχετικά με την εμπειρία, σύμφωνα με τον κτηνίατρό μου;
  • Πόσο νωρίτερα πρέπει να ενημερώσω την αεροπορική εταιρεία ότι θα φέρω το κατοικίδιό μου στο αεροπλάνο;

 

Μεγάλα σκυλιά

Με τις μεγαλύτερες ράτσες σκύλων, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα σας επιτρέψουν να “παραδώσετε” σκύλους που ζυγίζουν 100 κιλά ή λιγότερο ως “πλεονάζουσες αποσκευές” (το όριο βάρους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία). Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τον έλεγχο των αποσκευών σας στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μεταφορέα για τον σκύλο σας αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να σηκωθεί και να γυρίσει, και φέρτε μαζί σας μια κουβέρτα που μυρίζει σαν το σπίτι σας για να την βάλετε στον μεταφορέα για να είναι πιο χαλαρός και άνετος.

Αν αναρωτιέστε πόσο ακριβό είναι να πετάξετε με σκύλο, αυτό εξαρτάται από τους όρους της αεροπορικής εταιρείας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν μόλις 200 δολάρια, ενώ άλλες χρεώνουν έως και 600 δολάρια.

Αν και είναι μια επιλογή, το να πάρετε το σκύλο σας σε μια πτήση, ειδικά στον χώρο αποσκευών, ενέχει κινδύνους. Εάν είναι δυνατόν, η μεταφορά του κατοικίδιου ζώου σας σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως η οδήγηση με αυτοκίνητο, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα άγχους και στρες του κατοικίδιου ζώου σας και να τα μετριάζετε. Ή μπορεί να είναι καλύτερο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφήσετε το κατοικίδιό σας πίσω για να το φροντίζει στο σπίτι σας ένας έμπιστος φροντιστής κατοικίδιων ή μια μονάδα φιλοξενίας όσο θα λείπετε.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και πρέπει να πάρετε το σκύλο σας σε μια πτήση στο χώρο αποσκευών, βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει αυτές τις ερωτήσεις εκ των προτέρων:

  • Πρέπει να λάβω υπόψη μου τον καιρό και την εποχή που ταξιδεύουμε όταν επιλέγω ποια πτήση θα κλείσω;
  • Ποιοι είναι οι ειδικοί κανονισμοί της αεροπορικής μου εταιρείας όσον αφορά τη μεταφορά ενός κατοικίδιου ζώου στον χώρο αποσκευών;
  • Ποιον πρέπει να ενημερώσω ότι ο σκύλος μου μεταφέρεται στον χώρο αποσκευών;
  • Ποιες συστάσεις έχει ο κτηνίατρός μου για να με βοηθήσει να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να διασφαλίσω την ασφάλεια του σκύλου μου στο αεροπλάνο;
  • Εάν ο σκύλος μου χαθεί κατά κάποιο τρόπο κατά τη μεταφορά, έχω κάνει ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους υπαλλήλους του αεροδρομίου να τον εντοπίσουν; (Βεβαιωθείτε ότι έχει ετικέτα με το όνομά του, κρατήστε πρόχειρη μια φωτογραφία για την αναγνώρισή του κ.λπ.)
  • Αξίζουν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα αεροπορικά ταξίδια για τους σκύλους;

 

Μπορείτε να πετάξετε διεθνώς με σκύλο;

Ναι, είναι δυνατόν να πάρετε το σκύλο σας σε μια διεθνή πτήση, αλλά αξίζει να κάνετε την έρευνά σας εγκαίρως και να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά των κινδύνων που ενέχει. Φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε το επερχόμενο ταξίδι σας, να εξετάσετε όλες τις πολιτικές ταξιδιού για κατοικίδια ζώα με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία(ες) και να ελέγξετε τις οδηγίες.

“Μερικοί άνθρωποι προσλαμβάνουν ταξιδιωτικές εταιρείες για κατοικίδια ζώα για να τους βοηθήσουν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία”, λέει ο Jamie Richardson, BVetMed, επικεφαλής του προσωπικού του Small Door Veterinary στη Νέα Υόρκη. “Αν μπορείτε, έχει νόημα να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας έξι μήνες νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλους τους κατάλληλους εμβολιασμούς. Συνιστώ επίσης να κλείσετε μια νυχτερινή πτήση, αν μπορείτε, και να γυμνάζετε το σκύλο σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ώστε η πτήση να λειτουργεί με το φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του”.

Προτού πάρετε το σκύλο σας σε οποιαδήποτε πτήση, φροντίστε πάντα να μιλάτε με τον κτηνίατρό σας για τυχόν παρατηρήσεις που σας προτείνει και τηλεφωνήστε στη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία για να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τους περιορισμούς που ισχύουν για τα κατοικίδια ζώα πριν ξεκινήσετε την επόμενη περιπέτειά σας μαζί.