Blog

Scottish Fold: Οι σκωτσέζικες γάτες είναι υπέροχα, στοργικά κατοικίδια για όλη την οικογένειά σας

Οι Scottish Fold είναι σπάνια αιλουροειδή, που φημίζονται για την όμορφη εμφάνιση και τις γλυκιές προσωπικότητες τους. Στρογγυλά κεφάλια με στραμμένα προς τα εμπρός διπλωμένα αυτιά και μεγάλα μάτια, οι Scottish Fold τραβούν πάντα μεγάλη προσοχή.

Οι σκωτσέζικες γάτες είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα γάτας που ζυγίζει 6–12 κιλά. Απαιτούν λίγη περιποίηση και τους αρέσει να είναι με τους ανθρώπους τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Είναι επίσης έξυπνες και τους αρέσει να παίζουν παιχνίδια ή να κυνηγούν παιχνίδια στο σπίτι.

Η κατοχή μιας ασυνήθιστης φυλής γάτας είναι διασκεδαστική, αλλά είναι σημαντικό να αγαπάτε τη γάτα για όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς της, όχι μόνο για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της (όπως τα διπλωμένα αυτιά). «Αυτές οι γάτες δεν είναι διακοσμητικά», λέει η Krieger. «Όπως όλες οι ράτσες, πρέπει να τους παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και εμπλουτισμό, καθώς και καθημερινή προσοχή».

Εμφάνιση

Αν μια κουκουβάγια και μια γάτα είχαν ένα μωρό, θα έμοιαζε πολύ με Scottish Fold. Το Scottish folds είναι μια μεσαίου μεγέθους, εύσωμη ράτσα που λατρεύει την ανθρώπινη προσοχή από όλους στην οικογένεια, αλλά μπορεί να εστιάσει την προσοχή τους σε ένα τυχερό άτομο.

Αυτές οι υπέροχες γάτες έχουν στρογγυλεμένα κεφάλια, κοντό λαιμό και μεγάλα μάτια που, σε συνδυασμό με τα διπλωμένα αυτιά τους, τους δίνουν μια μοναδική εμφάνιση που μοιάζει με κουκουβάγια. Το τρίχωμα τους είναι γενικά κοντό και πυκνό, αλλά υπάρχουν και μακρύτριχες Scottish Fold. Τα χρώματα περιλαμβάνουν λευκό, κρεμ, γκρι, μαύρο και καφέ. Τα μοτίβα τριχώματος περιλαμβάνουν τιγρέ, tortie, δίχρωμα, με στίγματα. Τα μεγάλα, υπέροχα μάτια τους μπορεί να είναι χρυσά, πράσινα ή μπλε.

Οι σκωτσέζικες γάτες είναι επίσης μια καλή επιλογή για τους κατοίκους διαμερισμάτων επειδή δεν γίνονται πολύ μεγάλες. Οι Scottish Fold είναι μια υγιής φυλή και τα διπλωμένα αυτιά δεν τα κάνουν πιο ευαίσθητα σε ακάρεα ή μολύνσεις αυτιών.

Επειδή οι περισσότερες Scottish Fold έχουν ένα κοντό, πυκνό τρίχωμα, η περιποίηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το βούρτσισμα και το χτένισμα της γούνας μία φορά την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τις χαλαρές τρίχες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Ιδιοσυγκρασία

Οι Scottish Fold εκτιμώνται για την χαλαρή, στοργική προσωπικότητά τους. Αγαπούν τις οικογένειές τους, αλλά δεν θα σκαρφαλώσουν από πάνω σας για να χαζέψουν μόλις περάσετε την πόρτα.

«Οι σκωτσέζικες γάτες είναι συνήθως γλυκές, ήρεμες, χαλαρές, έξυπνες, πιστές και ευπροσάρμοστες», λέει η Alison Gerken, DVM, κάτοικος κλινικής συμπεριφορικής ιατρικής στην Υπηρεσία Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς της Φλόριντα. “Είναι κοινωνικές γάτες που απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά. Αν και τους αρέσει η προσοχή από την ανθρώπινη οικογένειά τους, δεν είναι απαιτητικές και γενικά είναι ήσυχες γάτες με απαλή φωνή.”

Μια Scottish Fold είναι εξίσου χαρούμενη όταν χαλαρώνει στον καναπέ δίπλα σας, όσο και την αφθονούν με προσοχή. Οι Scottish Fold είναι επίσης αρκετά έξυπνα και εκπαιδεύονται εύκολα για να κάνουν βασικά κόλπα (αλλά, φυσικά, είναι γάτες, οπότε οποιαδήποτε εκπαίδευση είναι πάντα με τους όρους τους).

Αυτά τα χαρούμενα αιλουροειδή απολαμβάνουν επίσης ο ένας την παρέα του άλλου και δεν τους πειράζει να έχουν άλλους  συγκάτοικους -σκύλο ή γάτα- αν τους συστήνονται σωστά.

Και, παρά τα διπλωμένα αυτιά τους προς τα εμπρός, οι Scottish Fold εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα αυτιά τους για να επικοινωνούν και να εκφράζουν συναισθήματα.

«Μπορεί να επιστρέψουν όταν φοβούνται ή είναι απογοητευμένοι και μπορεί να προχωρήσουν μπροστά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή όταν ακούν το δοχείο φαγητού τους να ανοίγει», λέει.

Ανάγκες

Επειδή οι σκωτσέζικες γάτες είναι μεσαίου μεγέθους και κυρίως κοντότριχες, μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε με ελάχιστη δουλειά εκ μέρους σας. Μπορούν να είναι τόσο χαρούμενοι σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου όσο και σε ένα ευρύχωρο αρχοντικό.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε πριν φέρετε στο σπίτι ένα σκωτσέζικο γατάκι — ή οποιαδήποτε γάτα, για αυτό το θέμα.

«Όπως όλες οι άλλες γάτες, χρειάζονται επαρκή εμπλουτισμό», λέει ο Gerken. «Επομένως, η διασφάλιση ότι έχουν στύλους γρατσουνίσματος, κάθετους και οριζόντιους χώρους, μια ποικιλία παιχνιδιών που θα πρέπει να εναλλάσσονται σε εβδομαδιαία βάση για να παρέχουν καινοτομία και δομημένες κοινωνικές συνεδρίες και παιχνίδια με την οικογένεια είναι απαραίτητο για την ευημερία τους.”

Φροντίδα

Οι σκωτσέζικες γάτες δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση. Σίγουρα μαδάνε, αλλά κατά τα άλλα το πλούσιο τρίχωμά τους απαιτούν μόνο ένα εβδομαδιαίο χτένισμα για να το διατηρήσουν σε εξαιρετική φόρμα. Οι Scottish Fold με πιο μακρύ τρίχωμα είναι σχεδόν το ίδιο εύκολες στη συντήρηση, αν και θα απαιτούν το βούρτσισμα λίγο πιο συχνά για να αποφευχθούν τα μπερδέματα.

Αν και οι σκωτσέζικες γάτες είναι λίγο λιγότερο αθλητικές από άλλες ράτσες, μην υποθέσετε ότι θα κάθονται σε μια γωνία και θα δείχνουν γλυκές. Αγαπούν και απαιτούν προσοχή και πρόκληση με νέα παιχνίδια και δραστηριότητες.

“Όντας έξυπνοι, μπορεί να απολαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια, όπως παιχνίδια που κινούνται ή παζλ με φαγητό”, λέει ο Gerken. «Μπορεί επίσης να απολαμβάνουν την εξερεύνηση, οπότε το να κρύβουν λιχουδιές γύρω από το σπίτι για να βρουν μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό παιχνίδι για αυτούς».

Όπως συμβαίνει με όλες τις γάτες, βεβαιωθείτε ότι είναι εκπαιδευμένη στο κουτί άμμου και ότι διατηρείται καθαρό. Θα χρειαστεί να κόβετε τα νύχια της τακτικά και συνιστάται επίσης τακτική οδοντιατρική φροντίδα. Τα αυτιά της Scottish Fold θα πρέπει επίσης να ελέγχονται τακτικά για συσσώρευση κεριού στο αυτί και σημάδια μόλυνσης, αν και ο Gerken λέει ότι η φυλή δεν φαίνεται πιο ευαίσθητη σε προβλήματα που σχετίζονται με το αυτί από μια τυπική γάτα με ίσια αυτιά.

Υγεία

Τα αυτιά του Scottish Fold είναι προϊόν ενός γενετικού χαρακτηριστικού που αναγκάζει τα αυτιά να διπλώνουν προς τα εμπρός όταν το γατάκι είναι 21-28 ημερών. Αυτό οφείλεται σε ελάττωμα στην παραγωγή χόνδρου. Υπάρχει πιθανότητα να μην έχουν όλα τα γατάκια σε μια γέννα διπλωμένα αυτιά.

Αλλά αυτές οι χαριτωμένες εμφανίσεις μπορεί να έχουν κόστος: «Δυστυχώς, σε όλες τις γάτες με διπλωμένα αυτιά, το γενετικό ελάττωμα που προκαλεί τις αλλαγές στον χόνδρο των αυτιών προκαλεί επίσης ανωμαλίες του χόνδρου των οστών, μια κατάσταση που ονομάζεται οστεοχονδροδυσπλασία », λέει ο Gerken. «Όλες οι σκωτσέζικες γάτες αναπτύσσουν ποικίλους βαθμούς εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων που προκαλούνται από αυτές τις αλλαγές του χόνδρου και των οστών, που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο».

Ο Gerken λέει ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για σημάδια αρθρίτιδας στη Scottish Fold τους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στο βάδισμα, της ανώμαλης στάσης και της αλλαγής στο επίπεδο δραστηριότητας.