Blog

Πώς να βρείτε έναν χαμένο σκύλο: 9 τακτικές για να φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι

Μπορεί να συμβεί εν ριπή οφθαλμού. Μια ελαττωματική πύλη, ένας δελεαστικός σκίουρος ή ένας δυνατός θόρυβος, και ακόμη και το πιο προβλέψιμο κουτάβι μπορεί να το σκάσει. Ακόμη και τα καλά εκπαιδευμένα σκυλιά χάνονται – στην πραγματικότητα, το 14% των κουταβιών χάνονται τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την ASPCA.

Τα καλά νέα; Υπάρχουν απλοί, αποτελεσματικοί και αποδεδειγμένοι τρόποι για να βρείτε τα χαμένα σκυλιά και οι πιθανότητες είναι υπέρ σας. Η έρευνα της ASPCA δείχνει ότι το 93% των χαμένων σκύλων επανενώνονται με τις οικογένειές τους, και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η αναζήτηση ταχύτερη και πιο αποτελεσματική.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, η προετοιμασία είναι το κλειδί. Διαβάστε παρακάτω για συμβουλές από ειδικούς για χαμένα σκυλιά, κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε και κοινά λάθη που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Πώς να βρείτε έναν χαμένο σκύλο

Όταν πρόκειται για την εύρεση χαμένων σκύλων, ο James Branson είναι μια κατηγορία από μόνος του. Ως ιδρυτής της σελίδας Lost Dogs of King County στο Facebook, η οποία έχει ένα σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας όταν πρόκειται να επιστρέψει τα χαμένα κατοικίδια ζώα στην περιοχή του Σιάτλ στους ανθρώπους τους, έχει βοηθήσει χιλιάδες κουτάβια να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους – και λέει ότι αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε και εσείς το χαμένο κουτάβι σας.
1. Επικοινωνήστε με τα τοπικά καταφύγια ζώων

Αμέσως μετά την εξαφάνιση του σκύλου σας, καταθέστε μια αναφορά απώλειας κατοικίδιου ζώου στα τοπικά καταφύγια ζώων, τις υπηρεσίες διάσωσης και ελέγχου ζώων. Αν είναι δυνατόν, περπατήστε μόνοι σας στα καταφύγια και συνεχίστε να τηλεφωνείτε μέχρι ο σκύλος σας να επιστρέψει στο σπίτι του ασφαλής.
Ποτέ μην ανησυχείτε ότι είστε “ενοχλητικοί” αν συνεχίσετε – τα καταφύγια ζώων μπορεί να είναι ταραχώδη περιβάλλοντα και το προσωπικό μπορεί να μην είναι εξοικειωμένο με κάθε ζώο. “Αν εγκαταλείψετε την αναζήτηση, αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδείτε το κατοικίδιό σας”, λέει ο Branson.

Επιπλέον, επικοινωνήστε με τοπικές κτηνιατρικές κλινικές, καταστήματα κατοικίδιων ζώων και φροντιστές. Είναι πιθανό κάποιος να βρήκε το κατοικίδιό σας και να το έφερε στην πλησιέστερη εγκατάσταση που γνωρίζει από ζώα. (Αφήστε μια αφίσα ή ένα φυλλάδιο μαζί τους)
2. Δημιουργήστε αποτελεσματικές αφίσες

Όλοι μας έχουμε δει αφίσες για εξαφανισμένα κατοικίδια στις γειτονιές μας – αλλά δεν είναι όλες ίδιες. Οι καλύτερες αφίσες χαμένου σκύλου είναι πολύχρωμες και περιλαμβάνουν:

• Μια σύντομη περιγραφή του κατοικίδιου ζώου σας
• Τον αριθμό τηλεφώνου σας και άλλα στοιχεία επικοινωνίας
• Το κίνητρο της ανταμοιβής
• Μια πρόσφατη φωτογραφία του σκύλου σας

Αυτό το τελευταίο στοιχείο -μια πρόσφατη φωτογραφία του κουταβιού σας- είναι το πιο σημαντικό, λέει ο Branson. Ένα νέο κούρεμα μπορεί να αλλάξει δραματικά την εμφάνιση του σκύλου σας, οπότε φροντίστε να βγάζετε μερικές φωτογραφίες μετά από κάθε επίσκεψη περιποίησης. “Αν κάποιο από τα σκυλιά μου εξαφανιστεί, έχω χιλιάδες φωτογραφίες τους που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε αφίσες και φυλλάδια”, λέει ο Branson. (Γι’ αυτό μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει ότι βγάζετε πολλές φωτογραφίες του σκυλάκι σας!)

Εκτυπώστε τις αφίσες σας σε δύο μεγέθη:

Μεγάλες αφίσες (11×17″ ή μεγαλύτερες): Κρεμάστε τις στη γειτονιά σας (ή στην περιοχή όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο σκύλος σας).
Μικρότερες αφίσες σε μέγεθος φυλλαδίου (8,5×11″): Μοιράστε τα απευθείας στους γείτονες. (Περισσότερα για αυτό στο επόμενο βήμα).

Εκτός από την εκτύπωση αφισών, θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μια αγγελία στο τμήμα αγγελιών της τοπικής σας εφημερίδας. Είναι παλιάς σχολής, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κοινό σας, τόσο το καλύτερο, λέει ο Branson. “Αν η γάτα ή ο σκύλος σας αγνοείται, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες μεθόδους”, λέει.
3. Από Πόρτα σε Πόρτα

Πηγαίνετε πόρτα-πόρτα στην περιοχή όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο σκύλος σας και μοιράστε τις εκδόσεις της αφίσας σας σε μέγεθος φυλλαδίου. Ζητήστε οπωσδήποτε από τους γείτονες να ελέγξουν τα γκαράζ, τα υπόστεγα ή οποιονδήποτε άλλο χώρο που μοιάζει με φωλιά στην ιδιοκτησία τους, όπου μπορεί να κρύβεται ένας φοβισμένος σκύλος. Ξεκινήστε μια συζήτηση με όλους όσους συναντάτε, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών υπαλλήλων και των διανομέων.

Προκειμένου να προσεγγίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χτυπήστε τις πόρτες το βράδυ, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν από τη δουλειά, συμβουλεύει ο Branson. “Επίσης, σε πολλές γειτονιές, υπάρχει ένα άτομο που γνωρίζει τους πάντες”, προσθέτει. “Προσπαθήστε να επιστρατεύσετε τη βοήθεια αυτού του ατόμου”.

Στην πορεία, κρεμάστε τις μεγάλες αφίσες σας οπουδήποτε είναι νόμιμο. Η ανάρτησή τους σε τηλεφωνικούς στύλους δεν επιτρέπεται σε πολλά μέρη και μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους από τις τοπικές αρχές. Μια τακτική μεγαλύτερης διάρκειας που συνιστά το Lost Dogs of King County είναι να τοποθετήσετε τις πινακίδες σας σε χαρτόνι με μονωτική ταινία, να τις στερεώσετε σε ξύλινους πασσάλους και να ζητήσετε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα την άδεια να τις αναρτήσουν στην αυλή τους.

Επίσης, ζητήστε από τις εγκαταστάσεις αυτές αν μπορείτε να αφήσετε μια αφίσα ή ένα φυλλάδιο στον πίνακα ανακοινώσεων ή στο ταμείο τους:

• Καφετέριες
• Εστιατόρια
• Άλλες επιχειρήσεις ανοιχτές στο κοινό

4. Διαδώστε το online

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο κατά την αναζήτηση ενός χαμένου κατοικίδιου ζώου, ειδικά όταν αυτό γίνεται με στρατηγικό τρόπο. Μοιραστείτε ψηφιακές εκδόσεις της αφίσας σας στα:

• Facebook
• Instagram

Τι να κάνετε αν δείτε τον σκύλο σας;

1. Μην κυνηγάτε το κατοικίδιό σας αν το δείτε

Αν εντοπίσετε το κουτάβι σας σε ανοιχτό χώρο, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να τρέξετε πίσω του. Αλλά ο Branson λέει ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμά του για τους γονείς κατοικίδιων ζώων: Μην τρέχετε προς το μέρος του σκύλου σας, μην του ορμάτε και μην τον κυνηγάτε.

Ενώ εσείς θα ενθουσιαστείτε που θα δείτε το χαμένο σας κατοικίδιο, ένα φοβισμένο αδέσποτο ζώο μπορεί να τρέξει μακριά από οποιονδήποτε, ακόμα κι αν πρόκειται για το αγαπημένο του πρόσωπο στον κόσμο. Είναι απίθανο να μπορέσετε να ξεφύγετε από το σκύλο σας και να τον ανακτήσετε, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος: Αν υπάρχουν δρόμοι κοντά, ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί να πέσει πάνω στην κυκλοφορία σε μια προσπάθεια να ξεφύγει.

2. Μην φωνάζετε το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας αν το δείτε

Όσο αντιαισθητική κι αν ακούγεται αυτή η συμβουλή, οι ειδικοί συμφωνούν: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το να φωνάξετε το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να το κάνει να φοβηθεί περισσότερο. Τα σκυλιά είναι μοναδικά συντονισμένα στα ανθρώπινα συναισθήματα και ο ενθουσιασμός ή/και το άγχος στη φωνή σας μπορεί να είναι τρομακτικό.

Αντ’ αυτού, μόλις εντοπίσετε τον σκύλο σας, παίξτε το χαλαρό και προσπαθήστε να μιλήσετε κανονικά για να μην τρομάξετε τον σκύλο σας. “Απλά μιλήστε με φυσιολογικό τόνο φωνής ή γυρίστε στο πλάι και φωνάξτε το όνομα ενός άλλου σκύλου του σπιτιού σας”, συμβουλεύει ο Branson. Ο στόχος είναι να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα – κάτι ιδιαίτερα δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες, το ξέρουμε!

Οποιεσδήποτε άλλες τοπικές ιστοσελίδες. Στο Facebook, βεβαιωθείτε ότι η ανάρτησή σας είναι κοινοποιήσιμη σε όλους, ώστε να μπορεί να προβληθεί/αναρτηθεί πέρα από το άμεσο δίκτυό σας.

Για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ανάρτηση, ο Branson συνιστά να μοιραστείτε ένα βίντεο με τον χαμένο σκύλο σας. Η ανάρτηση θα προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή -άλλωστε, το διαδίκτυο λατρεύει τα βίντεο με σκύλους- και μπορεί να είναι πιο κατατοπιστική από μια φωτογραφία. “Ένα βίντεο μπορεί να δώσει μια καλύτερη αίσθηση του πώς μοιάζει πραγματικά ένας σκύλος, πώς κινείται και του χαρακτήρα του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει”.

Πώς να αποτρέψετε την εξαφάνιση ενός σκύλου

Παρόλο που τα κατοικίδια ζώα (και η ζωή!) μπορεί να είναι απρόβλεπτα κατά καιρούς, υπάρχουν τρόποι για να διασφαλίσετε ότι το σπίτι, η αυλή και η ρουτίνα σας είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.
1. Ασκήστε προσοχή κατά τη διάρκεια των διακοπών

Ο Ιούλιος είναι ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης της Απώλειας Κατοικίδιων Ζώων, και για καλό λόγο.

“Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν πολλές κτηνιατρικές κλινικές και καταφύγια είναι κλειστά ή ανοιχτά μόνο για περιορισμένες ώρες”, λέει η Dr. Erin Katribe, ιατρική διευθύντρια της Best Friends Animal Society, μιας εθνικής οργάνωσης διάσωσης ζώων που εδρεύει στο Kanab της Γιούτα.

Ενώ η Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Αμερική είναι διαβόητη για τα εξαφανισμένα κατοικίδια ζώα, κάθε γιορτή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους με τους άγνωστους θορύβους, τους επισκέπτες που έρχονται και φεύγουν και τις διαταραχές στην καθημερινή ρουτίνα, προσθέτει η Katribe. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, προτείνει να παρέχετε στο κατοικίδιό σας μια ασφαλή, χαλαρωτική ανάπαυλα μακριά από τη φασαρία. Οι προτεινόμενες τακτικές της περιλαμβάνουν:

• Ασφαλίστε το κατοικίδιό σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο
• Κλείστε τα παράθυρα
• Τραβήξτε τις κουρτίνες
• Παρέχετε ανακουφιστικά/ενδιαφέροντα παιχνίδια για σκύλους, όπως παιχνίδια για μάσημα ή διαδραστικά παιχνίδια
• Παίξτε ηρεμιστική μουσική ή ανοίξτε την τηλεόραση για να καταπνίξετε τυχόν τρομακτικούς ήχους

2. Εξαλείψτε τις ευκαιρίες διαφυγής

Ίσως ο τετράποδος φίλος σας να είναι γνωστός καλλιτέχνης διαφυγής. Ίσως είναι απλώς ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος με αδυναμία στο να κυνηγάει φορτηγά διανομής. Όπως και να έχει, ένα ασφαλές σπίτι και μια ασφαλής αυλή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της εξαφάνισης ενός κατοικίδιου ζώου, λέει ο Dr. Katribe. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι ο χώρος σας είναι ασφαλής:

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες του σπιτιού σας κλείνουν και ασφαλίζονται πλήρως.
Επενδύστε σε σήτες που προστατεύουν τα κατοικίδια ζώα για όλα τα παράθυρα.
Περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σας σε τυχόν μπαλκόνια.
Οι φράχτες της πίσω αυλής πρέπει να φτάνουν μέχρι το έδαφος και να είναι ψηλότεροι από όσο μπορεί να πηδήξει ο σκύλος σας.

Εάν ο σκύλος σας έχει την τάση να σκάβει μια οδό διαφυγής κάτω από τον φράχτη σας, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε μια τσιμεντένια βάση φράχτη. Από την άλλη πλευρά, οι έμπειροι πηδηχτές φράχτη μπορεί να χρειαστούν επεκτάσεις φράχτη για να προσθέσουν ύψος. Έχετε αναρριχητή; Βεβαιωθείτε ότι τα πάνελ του φράχτη σας είναι λεία, ώστε να μην παρέχουν πρόσφυση.

3. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για τη διδασκαλία τρόπων – μπορεί στην πραγματικότητα να σώσει τη ζωή του σκύλου σας. Μια ισχυρή εντολή “ανάκλησης”, όπως το “έλα”, μπορεί να αποτρέψει ένα κυνήγι σκίουρου από το να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Χρησιμοποιήστε άφθονο έπαινο και λιχουδιές κατά τη διδασκαλία της εντολής. Εξάλλου, η επιστροφή σε εσάς πρέπει να είναι πιο ενδιαφέρουσα από το κυνήγι! Μόλις ο σκύλος σας κατακτήσει την εντολή ανάκλησης, εξασκηθείτε τακτικά για να διασφαλίσετε ότι η δεξιότητα είναι φρέσκια, συμβουλεύει η Katribe.