Blog

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι τα απαραίτητα για το κατοικίδιό μου; 

Ενώ μπορεί να μας έχετε ακούσει να λέμε “τα κατοικίδια χρειάζονται θρεπτικά συστατικά”, ποια ακριβώς είναι αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Ακολουθεί μια ανάλυση όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Λειτουργών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) που απαιτούνται για να χαρακτηριστούν οι τροφές πλήρεις και ισορροπημένες για ενήλικες και αναπτυσσόμενες γάτες και σκύλους. Περιλαμβάνονται επίσης σύνδεσμοι σε άλλες αναρτήσεις ιστολογίου που περιγράφουν ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και γιατί είναι απαραίτητα. 

 Πρωτεΐνες και αμινοξέα 

 Αν και η ποσότητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ σκύλων και γατών και μεταξύ ενηλίκων και ηλικιωμένων, όλα τα κατοικίδια ζώα έχουν μια ελάχιστη απαίτηση για πρωτεΐνη για να φτιάξουν μυς στο σώμα και να βοηθήσουν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και υπάρχουν περίπου δώδεκα απαραίτητα αμινοξέα εκτός από μια ελάχιστη συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζονται όλα τα κατοικίδια ζώα: 

          Αργινίνη 

        Ιστιδίνη 

        Ισολευκίνη 

        Λευκίνη 

        Λυσίνη 

        Μεθειονίνη 

        Κυστίνη 

        Φαινυλαλανίνη 

        Θρεονίνη 

        Τρυπτοφάνη 

        Βαλίνη 

        Ταυρίνη (γάτες) 

 Λίπη και λιπαρά οξέα 

Όλα τα κατοικίδια ζώα έχουν μια ελάχιστη ποσότητα συνολικού λίπους που χρειάζονται στη διατροφή τους και υπάρχουν επίσης ορισμένοι συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών οξέων που απαιτούνται επίσης για διαφορετικά στάδια ζωής. Τα συνολικά λίπη και οι συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών οξέων βοηθούν το κατοικίδιό σας να διατηρήσει υγιές δέρμα, να ρυθμίσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων κατοικίδιων ζώων. 

         Λινολεϊκό οξύ 

        Αραχιδονικό οξύ (γάτες) 

        Άλφα-λινολεϊκό οξύ (ανάπτυξη) 

        EPA + DHA (ανάπτυξη) 

Τα ανόργανα άλατα, ορισμένα από τα οποία ονομάζονται επίσης ηλεκτρολύτες, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών και βοηθούν στη ρύθμιση πολλών διεργασιών που εκτελούνται στο σώμα ενός κατοικίδιου ζώου, όπως η κίνηση των μυών. Οι απαιτούμενες ποσότητες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αναπτυσσόμενων και ενήλικων ζώων, ενώ υπάρχει επίσης μια απαιτούμενη αναλογία ορισμένων ανόργανων συστατικών, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, για τη βέλτιστη υγεία, ειδικά για τα αναπτυσσόμενα κουτάβια μεγάλων φυλών. 

         Ασβέστιο 

        Φώσφορος 

        Κάλιο 

        Νάτριο 

        Χλώριο 

        Μαγνήσιο 

        Σίδηρος 

        Χαλκός 

        Μαγγάνιο 

        Ψευδάργυρος 

        Ιώδιο 

        Σελήνιο 

 Βιταμίνες 

 Οι γάτες και οι σκύλοι χρειάζονται πολλές από τις ίδιες βιταμίνες με εμάς (εκτός από τη βιταμίνη C, την οποία μπορούν να παρασκευάσουν μόνες τους!), αλλά οι ποσότητες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Ένα παράδειγμα είναι η βιταμίνη D, όπου οι σκύλοι χρειάζονται λιγότερο από το 1/10 της ποσότητας που χρειάζονται οι άνθρωποι, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση ανθρώπινων προϊόντων (ή οποιωνδήποτε συμπληρωμάτων για το θέμα αυτό!) στα κατοικίδια ζώα για να αποφύγουμε τοξικές ποσότητες βιταμίνης D. Οι βιταμίνες επιτελούν πολλές λειτουργίες στο σώμα, από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη διάσπαση της τροφής για ενέργεια, και είναι είτε υδατοδιαλυτές (οι βιταμίνες Β) είτε λιποδιαλυτές (βιταμίνες Α, D, Ε και Κ). Οι βασικές βιταμίνες για σκύλους και γάτες παρατίθενται παρακάτω με κοινές εναλλακτικές ονομασίες που μπορεί να βλέπετε στους καταλόγους συστατικών των τροφών για κατοικίδια ζώα. 

        Βιταμίνη Α (ρετινόλη) 

        Βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη) 

        Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) 

        Βιταμίνη Κ (φυλογουινόνη, γάτες) 

        Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 

        Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 

        Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 

        Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) 

        Πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) 

        Φολικό οξύ/φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) 

        Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη) 

        Χολίνη 

Πώς ξέρω ότι το κατοικίδιό μου λαμβάνει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά; 

 Οι τροφές που έχουν δηλώσεις διατροφικής επάρκειας της AAFCO που δηλώνουν ότι είναι πλήρεις και ισορροπημένες πρέπει να περιλαμβάνουν όλα αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά και να παραμένουν μεταξύ των ελάχιστων απαιτήσεων και τυχόν μέγιστων τιμών. Η παροχή επιπλέον μέσω συμπληρωμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει το κατοικίδιό σας, επειδή μπορεί εν αγνοία σας να παρέχετε τοξική ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών που έχουν στενά όρια ασφαλείας! Συνιστούμε να δίνετε συμπληρώματα με οποιοδήποτε από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μόνο όταν συνιστάται ειδικά από τον κτηνίατρό σας. 

Μπορούν τα σκυλιά να είναι αλλεργικά στο φυστικοβούτυρο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις 

Το φυστικοβούτυρο έχει βοηθήσει πολλά χάπια να κατέβουν λίγο πιο ομαλά, καθιστώντας το σωτήριο για τους γονείς σκύλων, και είναι μία από εκείνες τις περιστασιακές απολαύσεις που τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν να γλείφουν από ένα κουτάλι ή από ένα παιχνίδι που κρύβει λιχουδιές. Όλα αυτά που είπαμε, είναι δυνατόν αυτή η πολυαγαπημένη λιχουδιά να είναι προβληματική για μερικούς σκύλους; Η απάντηση είναι ναι. Δυστυχώς, ορισμένοι σκύλοι φέρονται να είναι αλλεργικοί στα φιστίκια, και επομένως στο φυστικοβούτυρο. 

 Σε αυτή τη θέση, θα μοιραστούμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές αλλεργίες στο φυστικοβούτυρο σε σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιητικών σημείων που πρέπει να προσέξετε.