Αν είχατε ποτέ την τύχη να γνωρίσετε μια Περσική γάτα, δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι, το 2021, ήρθαν στην τέταρτη θέση της λίστας με τις πιο δημοφιλείς ράτσες γάτας. Αυτές οι γλυκύτατες χνουδωτές μπάλες φημίζονται για τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, το κοντό ανάστημα και τη χαρακτηριστική μακρυά γούνας τους.
Ως αρχαία φυλή, οι Περσικές γάτες έχουν επίσης να διηγηθούν αρκετή ιστορία. Σε αυτή την ανάρτηση, θα κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και θα εξερευνήσουμε την ιστορία των περσικών γατών, από την προέλευσή τους μέχρι τη θέση και τον αντίκτυπό τους στον σημερινό κόσμο.
Περσικές γάτες
Αν και δεν είναι σαφές από πού ακριβώς προήλθαν οι περσικές γάτες, το πιθανότερο φαίνεται ότι οι αρχαίες περσικές γάτες είχαν τις απαρχές τους στην Περσία, που σήμερα είναι γνωστή ως Ιράν. Ωστόσο, η φυλή έχει εξελιχθεί κάπως από τότε, και οι σύγχρονες περσικές γάτες λέγεται ότι σχετίζονται περισσότερο με γάτες ευρωπαϊκής προέλευσης παρά με γάτες δυτικοασιατικής προέλευσης.
Οι πρόγονοι της Περσικής γάτας είναι πολύ πιθανό να περιπλανιόντουσαν (ή να λατρεύονταν) στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς η εικόνα τους εμφανίζεται σε ιερογλυφικά που χρονολογούνται ήδη από το 1684 π.Χ.
Το 1600: Η είσοδος στην Ευρώπη
Η Περσική γάτα εισήλθε για πρώτη φορά επίσημα στην Ευρώπη μέσω της Ιταλικής Χερσονήσου το 1620. Από εκεί εξαπλώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τουρκία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι οι περσικές γάτες έφτασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα, γύρω στο 1300.
Το 1800: Γάτα: Ανάπτυξη και πρώτη έκθεση γάτας
Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι γάτες Περσίας αυξάνονταν σε δημοτικότητα στην Ευρώπη. Η εμφάνισή τους εξελισσόταν ως αποτέλεσμα διασταύρωσης -ιδίως με τις Angoras. Η επιλεκτική αναπαραγωγή οδήγησε στα πιο “σύγχρονα” χαρακτηριστικά της Περσικής γάτας – τα χαρακτηριστικά στρογγυλά κεφάλια και αυτιά και τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια.
Το 1871, μια γάτα Περσίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Crystal Palace του Λονδίνου. Περίπου εκείνη την εποχή, οι φίλοι των γατών είχαν αρχίσει να διαμορφώνουν διακρίσεις μεταξύ της παρόμοιας εμφάνισης Ανγκόρα, με την οποία είχε διασταυρωθεί η γάτα Περσίας. Οι κύριες διαφορές ήταν το πιο στρογγυλό κεφάλι της Περσικής και οι διαφορετικοί τύποι τριχώματος.
Τον 19ο αιώνα, οι γάτες Περσίας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους βασιλείς και τις διασημότητες. Λέγεται ότι η βασίλισσα Βικτώρια είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη φυλή και διατηρούσε αρκετές Πέρσες ως κατοικίδια. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, επίσης λάτρης των γατών, η οποία φημολογείται ότι είχε περίπου 60 γάτες στη ζωή της, συμπεριλάμβανε μια οικογένεια Περσικών γατών στην αγαπημένη της χνουδωτή οικογένεια.
Η δεκαετία του 1950: Ανάπτυξη της εμφάνισης της “μύτης με τη μύτη”
Στη δεκαετία του 1950, η “peke-faced” ή “snub-nosed” εμφάνιση για την οποία φημίζονται οι σύγχρονες περσικές γάτες εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης.
Παρά τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις βραχυκεφαλικές φυλές -όπως η δυσκολία στην αναπνοή- εκείνοι που συμπαθούσαν αυτή τη νέα εμφάνιση στις γάτες Περσίας αποφάσισαν να συνεχίσουν να τις εκτρέφουν για να τη διατηρήσουν. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε διαμάχη στον κόσμο των γατών λόγω των ανησυχιών για την ευημερία των ζώων.
Η δημοτικότητα της φυλής μειώθηκε τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας των προβλημάτων υγείας από τα οποία υποφέρουν οι φυλές με επίπεδο πρόσωπο. Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, οι γάτες με επίπεδο πρόσωπο, όπως οι Πέρσες, τείνουν να έχουν πολλές εκκρίσεις μεταξύ των ματιών και της μύτης τους που προκαλούνται από τις πτυχές του δέρματος του προσώπου. Τα μάτια μπορεί επίσης να επηρεαστούν, καθώς δεν προστατεύονται καλά από ξένα σώματα.
Άλλες ποικιλίες Περσικών γατών, ιδίως οι Teacup που εκτρέφονται για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες – έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, και πάλι λόγω των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εκτροφή αυτών των μικροσκοπικών γατών.
Οι γάτες που έχουν διατηρήσει τα αρχικά χαρακτηριστικά της Περσικής γάτας και δεν έχουν αναπτύξει αυτά τα πιο “μοναδικά” φυσικά χαρακτηριστικά αναφέρονται από ορισμένους ως “παραδοσιακές Πέρσες”. Ωστόσο, ορισμένοι σύλλογοι δεν αναγνωρίζουν καμία διάκριση μεταξύ των παραδοσιακών Περσών και των πιο μοναδικής εμφάνισης σημερινών γατών.
Ανάπτυξη: Περσικές ποικιλίες γάτας
Η διασταύρωση έχει οδηγήσει σε διάφορες ποικιλίες γάτας Περσίας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Ιμαλαΐων
- Chinchilla Longhair
- Sterling
- Περσική Teacup
- Εξωτική κοντότριχη
Γάτες Περσίας σήμερα
Οι γάτες Περσίας είναι πολύ αγαπημένα μέλη πολλών νοικοκυριών σήμερα. Μια ήσυχη ράτσα που απολαμβάνει να κοιμάται και να χουχουλιάζει σε ζεστά μέρη, είναι γνωστές για τη στοργή τους προς τους αγαπημένους τους ανθρώπους, αλλά πολύ επιλεκτικές ως προς το ποιον “επιλέγουν”. Έχουν την τάση να ζεσταίνονται έντονα με έναν ή λίγους ιδιαίτερους ανθρώπους, για τους οποίους επιφυλάσσουν όλη τους την αγάπη.
Συνήθως δεν είναι καταστροφικοί ή ισχυρογνώμονες, προτιμώντας μια ζωή χωρίς δράματα, ήρεμη και γαλήνια. Συνολικά, οι Πέρσες γίνονται θαυμάσιοι σύντροφοι λόγω της στοργικής τους φύσης σε συνδυασμό με μια ανεξάρτητη τάση που σημαίνει ότι δεν θα απαιτήσουν όλο το χρόνο σας.
Αν αποφασίσετε να φέρετε μια γάτα Περσίας στο σπίτι σας, σας συνιστούμε να υιοθετήσετε αντί να αγοράσετε μια γάτα. Όπως αναφέρθηκε, ο τρόπος εκτροφής των Περσών μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες ή και επώδυνες καταστάσεις υγείας, οπότε είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό.
Το να υιοθετήσετε μια Περσική αντί να την αγοράσετε σημαίνει ότι δεν θα πληρώσετε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στους εκτροφείς και ότι η όποια αμοιβή πληρώσετε πηγαίνει για να βοηθήσετε άλλα ζώα. Επίσης, θα δώσετε σε μία γάτα Περσίας το σπίτι αγάπης που του αξίζει.
Συμπέρασμα
Ελπίζουμε να σας άρεσε να μάθατε την ιστορία των περσικών γατών όσο μας άρεσε! Αν αισθάνεστε εμπνευσμένοι για να καλωσορίσετε μια γάτα Περσίας στο σπίτι σας τώρα, δεν σας κατηγορούμε – αυτές οι γάτες είναι απλά φανταστικές. Ωστόσο, θα σας προτρέπαμε σίγουρα να στηρίξετε τα καταφύγια ζώων και τα κέντρα επανένταξης υιοθετώντας μια γάτα Περσίας αντί να την αγοράσετε.