Blog

Οι παχουλές, χνουδωτές, όμορφες γάτες της Σιβηρίας!

Η γάτα Σιβηρίας είναι μια αρχαία, συναρπαστική ράτσα που προέρχεται από τη Ρωσία. Μια γάτα του δάσους, η γάτα Σιβηρίας έχει τριπλό τρίχωμα για προστασία από το κρύο. Αυτές οι γάτες έχουν μια εξωστρεφή και στοργική προσωπικότητα, που τις κάνει εξαιρετικούς συντρόφους.

Απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων γατών και σκύλων και τους αρέσει να παίζουν με ευγενικά, με σεβασμό παιδιά. Εφόσον μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες περιποίησης τους, το Siberian μπορεί να είναι η τέλεια προσθήκη στο νοικοκυριό σας.

Χαρακτηριστικά της γάτας Σιβηρίας

Οι γάτες της Σιβηρίας είναι έξυπνες και αθλητικές, επομένως θα απολαμβάνουν να παίζουν μαζί σας και μια τεράστια ποικιλία από παιχνίδια . Τα πηγαίνουν καλά με σχεδόν οποιοδήποτε κατοικίδιο ή άνθρωπο, ακόμα και με παιδιά, αλλά χρειάζονται 5 χρόνια για να ωριμάσουν, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για τις σκανταλιες των γατών να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι σε άλλες ράτσες.

Αυτή η ράτσα λατρεύει να σκαρφαλώνει, να εξερευνά και να παίζει. Φροντίστε να διατηρείτε τη γάτα σας από τη Σιβηρία πνευματικά διεγερμένη και σωματικά εμπλουτισμένη.

Ακόμη και με το παχύ, μακρύ τρίχωμα τους, ορισμένοι θεωρούν ότι η γάτα Σιβηρίας είναι υποαλλεργική. Αν και καμία επιστημονική μελέτη δεν το αποδεικνύει, ορισμένοι πάσχοντες από αλλεργίες λένε ότι μπορούν να ζήσουν επιτυχώς με μια γάτα Σιβηρίας.  Όπως αποδεικνύεται, το τρίχωμα της γάτας , τα ούρα και το σάλιο, όχι απαραίτητα οι ίδιες οι τρίχιες της γάτας, είναι ο κύριος ένοχος για τις αλλεργίες.

Οι περισσότεροι αλλεργικοί στις γάτες είναι ευαίσθητοι σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FelD1, η οποία βρίσκεται στη γούνα της γάτας αφού γλείφουν τον εαυτό τους.  Φαίνεται ότι ορισμένες ράτσες γατών παράγουν λιγότερο FelD1 από άλλες γάτες.

Για τους πάσχοντες από ήπια αλλεργία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γάτες Σιβηρίας προκαλούν ελάχιστη ή καθόλου αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, όλες οι γάτες και όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Εάν υποφέρετε από αλλεργίες και ενδιαφέρεστε να μάθετε αν θα αντιδράσετε σε μια γάτα Σιβηρίας, βρείτε έναν τοπικό εκτροφέα που θα σας επιτρέψει να επισκεφτείτε τις ενήλικες γάτες τους για να δοκιμάσετε τη θεωρία.

Ιστορία της γάτας της Σιβηρίας

Οι γάτες της Σιβηρίας προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή τους στη Ρωσία , όπου λατρεύονται για χιλιάδες χρόνια. Ενώ η γραπτή ιστορία για την προέλευσή τους είναι ελάχιστη, τα ρωσικά παραμύθια αιώνων και τα παιδικά βιβλία παρουσιάζουν τη γάτα.

Μετά από ένα από τα πρώτα αγγλικά σόου με γάτες στη δεκαετία του 1870, οι γάτες της Σιβηρίας περιγράφηκαν στο “Our Cats and All About Them”, ένα βιβλίο του 1889 από τον ειδικό σε γάτες Harrison Weir. 2 Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν για πρώτη φορά τη γάτα της Σιβηρίας μετά την απόψυξη του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1990, και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η γάτα της Σιβηρίας αναγνωρίζεται από τον Σύνδεσμο Φανσέρ της Γάτας και τη Διεθνή Ένωση Γάτων.

Φροντίδα γατών Σιβηρίας

Όσον αφορά τη φροντίδα μιας γάτας Σιβηρίας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε πρόβλημα με τις τρίχες της γάτας. Και τότε μπορείτε να παρέχετε στη γάτα σας πολλά ψηλά μέρη για να χαλαρώσει.

Άσκηση

Οι γάτες της Σιβηρίας χαίρονται να παίζουν με τα παιχνίδια και τις οικογένειές τους, αλλά τους αρέσει επίσης να χοροπηδούν. Με ισχυρά πίσω πόδια, μπορούν να πηδήξουν απίστευτα ψηλά. Εξαιτίας αυτού, βεβαιωθείτε ότι έχετε γάτες και άλλα ψηλά σημεία όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στη Σιβηρία.

Περιποίηση

Να είστε έτοιμοι να βρείτε μια αξιοπρεπή ποσότητα μαλλιών γύρω από το σπίτι σας όταν φέρνετε στο σπίτι μία γάτα Σιβηρίας. Και επενδύστε σε μια καλή βούρτσα, επίσης.

Σε ζεστό καιρό, η γάτα Σιβηρίας θα ρίξει το βαρύ τρίχωμα για ένα πιο κοντό, λεπτότερο καλοκαιρινό τρίχωμα. Το χειμώνα, το τρίχωμα θα είναι πιο παχύ και μακρύ. Παρά το πάχος και το μήκος του, το τρίχωμα της γάτας Σιβηρίας τείνει να αντιστέκεται στο μπέρδεμα επομένως χρειάζεται μόνο περιστασιακό βούρτσισμα (περισσότερο κατά τη διάρκεια της εποχικής βαριάς υπόστεγου).

Τα περιστασιακά μπάνια θα βοηθήσουν τις χαλαρές τριχες να βγουν και να αφαιρέσουν τη σκόνη από το τρίχωμα.

Κόβετε τακτικά τα νύχια τους και ελέγχετε τα αυτιά τους για βρωμιά και υπολείμματα. Καθαρίστε τα αυτιά τους αν τα βρείτε βρώμικα. Μην βάζετε ποτέ βαμβάκι ή οτιδήποτε άλλο κάτω στον ακουστικό πόρο. Εάν τα αυτιά φαίνονται κόκκινα ή υπερβολικά βρώμικα, προγραμματίστε έναν έλεγχο με τον κτηνίατρό σας.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια , μια μορφή καρδιακής νόσου που προκαλεί πάχυνση του καρδιακού μυός, είναι πιο διαδεδομένη σε ορισμένες ράτσες. Μεταλλάξεις αρκετών καρδιακών γονιδίων έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες γάτες με αυτή την ασθένεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γενετική παίζει ρόλο.

Οι υπεύθυνοι κτηνοτρόφοι ελέγχουν τις γάτες τους για αυτή την ασθένεια για να αποφύγουν την αναπαραγωγή των προσβεβλημένων γατών και τη μετάδοση της στις μελλοντικές γενιές.

Εμφάνιση

Το σήμα κατατεθέν της γλυκιάς έκφρασης της γάτας Σιβηρίας προέρχεται από το σφηνοειδές κεφαλή με στρογγυλεμένα περιγράμματα. Έχουν μέτρια κοντές μουσούδες μαζί με μέτρια προς μεγάλα μάτια που είναι σχεδόν στρογγυλά. Υπάρχουν σε αποχρώσεις του πράσινου, του χρυσού, του πράσινου-χρυσού ή του χαλκού (οι λευκές γάτες μπορεί να έχουν μπλε μάτια ή «περίεργα μάτια»—μάτια με δύο διαφορετικά χρώματα).

Το χοντρό τρίχωμα της γάτας Σιβηρίας μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε χρώμα ή σχέδιο, με ή χωρίς λευκά σημάδια.

Αυτές είναι συμπαγείς γάτες και τα πίσω πόδια τους είναι ελαφρώς μακρύτερα από αυτά στο μπροστινό μέρος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Σιβηρικό να είναι ένας ισχυρός άλτης.

Διατροφή

Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε την καλύτερη τροφή για τη γάτα Σιβηρίας. Αν και η ξηρή τροφή είναι βολική, οι κονσέρβες περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και έχουν πολλή επιπλέον υγρασία. Οι περισσότερες γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γενική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των νεφρών τους.

Ταΐστε μετρημένες ποσότητες τροφής σε προγραμματισμένες ώρες, δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Μην αφήνετε το φαγητό έξω όλη την ημέρα, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια υπέρβαρη γάτα.

Πλεονεκτήματα

  • Μια καλή φυλή για κάποιους που πάσχουν από αλλεργίες
  • Στοργική, παιχνιδιάρα και τα πάει καλά με παιδιά και άλλα ζώα
  • Μπορεί να διαχειριστεί πιο κρύο καιρό και του αρέσει το παιχνίδι με το νερό

Μειονεκτήματα

  • Το μακρύ τρίχωμα απαιτεί περισσότερη περιποίηση από άλλες γάτες. ρίχνει το χειμερινό παλτό τους θερμότερους μήνες
  • Ένας μικρός ταραξίας που του αρέσει να νιαουρίζει