Blog

Οι κτηνίατροι εξηγούν: Εγκυμοσύνη γάτας και ζευγάρωμα, Ποια σημάδια να προσέξετε και πως να την φροντίσετε

Όπως γνωρίζουμε, οι γάτες ωριμάζουν σεξουαλικά πολύ νωρίτερα από κάθε άλλο ζώο και είναι έτοιμες να αναπαραχθούν μόλις συμπληρώσουν τον 4ο μήνα ζωής τους. Εκείνο το διάστημα θα χρειαστεί να τη στειρώσετε για να αποφύγετε το ενδεχόμενο κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Το πιο χαρακτηριστικό τους, είναι πως η αναπαραγωγική δραστηριότητα των αγαπημένων μας χνουδωτών τετράποδων εναρμονίζεται απόλυτα και πυροδοτείται από τον χρόνο.

Δηλαδή, όσο αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας, η γάτα λαμβάνει το σήμα πως έρχονται καλύτερες καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη διαθεσιμότητα της τροφής. Έτσι, λοιπόν, όταν τα γατάκια γεννιούνται μετά από περίπου 9 εβδομάδες εγκυμοσύνης, θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εγκυμοσύνη μιας γάτας

Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, στο βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε πως οι εγκυμοσύνες και οι γεννήσεις των γατιών αυξάνονται ραγδαία κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και μειώνονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο περίπου.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο παρατηρούμε ακριβώς το αντίθετο. Την ίδια στιγμή, οι γάτες που ζουν κοντά στον Ισημερινό πιθανότατα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για τις θηλυκές γάτες, η λεγόμενη περίοδος του «οίστρου», δεν είναι μια μακρά περίοδος, αλλά πολλές μικρές, αφού ο κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 14 ημέρες. Αυτό το διάστημα η γάτα εκδηλώνει ένα ρεπερτόριο από ερωτικές συμπεριφορές καθώς αναζητά σύντροφο.

Μερικά συμπτώματα που θα καταλάβετε, είναι όταν τρίβεται ή να κυλιέται στο πάτωμα, να μαρκάρει την περιοχή της και να νιαουρίζει δυνατά. Αντίστοιχα οι αρσενικοί γάτοι που δεν έχουν ευνουχιστεί αναζητούν επίμονα τη συντροφιά των θηλυκών.

Το «κυνήγι» της ιδανικής συντρόφου ξεκινάει με τη μυρωδιά της, περνάει στο μοναδικό νιαούρισμα και καταλήγει στη γλώσσα του σώματος που εκείνη εκπέμπει. Ολοκληρώνεται, φυσικά, με το ζευγάρωμα.

Μην απορήσετε αν δείτε πολλούς αρσενικούς να συγκεντρώνονται γύρω από μία και μοναδική θηλυκιά. Εκείνοι θα παλέψουν μεταξύ τους για να κερδίσουν ένα βράδυ μαζί της. Βέβαια, η τελική απόφαση είναι καθαρά δική της. Μόλις αισθανθεί έτοιμη, θα πάρει τη γνωστή θέση της λόρδωσης, αφήνοντας την ουρά της να κυματίζει υπερήφανα κι ο αρσενικός θα κάνει τα υπόλοιπα.

Αφού ζευγαρώσουν για λίγη ώρα και η πράξη έχει ολοκληρωθεί, ορισμένες θηλυκές μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο ταίρι τους, απομακρύνοντάς το. Οι γάτες δεν έχουν ωορρηξία όπως άλλα θηλαστικά ζωάκια. Έτσι, για να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση μπορεί να χρειαστεί να ζευγαρώσουν αρκετές φορές μέσα σε διάστημα 4 με 6 ημερών και μάλιστα όχι αποκλειστικά με έναν σύντροφο.

Η συγκεκριμένη περίοδος δεκτικότητας δίνει στη θηλυκή γατούλα τη δυνατότητα να επιλέξει τον καλύτερο σύντροφο, που είναι υγιής και ξέρει πως να κάνει κουμάντο. Αν δεν γίνει ζευγάρωμα και δεν γίνει η γονιμοποίηση, τα ωάρια της θηλυκής δεν απελευθερώνονται και ο αναπαραγωγικός κύκλος επαναλαμβάνεται ύστερα από 2 εβδομάδες.

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη μίας γάτας

Στο ερώτημα πόσο κρατάει η εγκυμοσύνη της γάτας σας απαντάμε ότι αμέσως μετά τη σύλληψη και για περίπου 63 ημέρες, το σώμα της θηλυκής γάτας δέχεται μια σειρά από αλλαγές.

Στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης,  είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθείτε αυτές τις αλλαγές στο σώμα της γάτας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που προδίδουν την κύηση. Το πρώτο σημάδι που είναι πιθανόν να προσέξετε ως γατογονείς είναι πως οι θηλές της γίνοντας ακόμα πιο ροζ και ορατές από το φυσιολογικό. Ύστερα, αυξάνεται σταδιακά το βάρος της και καθώς πλησιάζει η γέννα, οι αδένες που παράγουν το μητρικό γάλα τίθενται σε λειτουργία.

Στην συνέχεια, θα παρατηρήσετε και μερικές  μεταβολές στην συμπεριφορά της, λόγω των αυξημένων επιπέδων ορμονών. Θα αρχίσει να αναζητά επίμονα ένα καλό μέρος, μία φωλιά που θα φιλοξενήσει τα νεογέννητα γατάκια της.

Στο φυσικό περιβάλλον, μία γάτα μπορεί να διαλέξει αρκετές φωλιές, προκειμένου να έχει ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Σε ένα περιβάλλον σπιτιού, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για εκείνη. Ως γατογονείς, μπορεί να δείτε σημάδια της συμπεριφοράς «φωλιάσματος» όσο πλησιάζει η γέννηση των μικρών.

Καλό θα ήταν να τη βοηθήσετε να βρει ένα ήσυχο, ασφαλές και σκοτεινό μέρος, όπου θα φυλάει τα γατάκια της. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κουτί από χαρτόνι και να φτιάξετε ένα αναπαυτικό κρεβάτι για να τα κρατάει ζεστά.