Blog

Οι γάτες Sphynx είναι διάσημες για την εμφάνισή τους και σίγουρα θα τις λατρέψετε

Η γάτα Sphynx είναι εντυπωσιακή και εντελώς άτριχη. Η αντισυμβατική εμφάνισή τους έχει κερδίσει ένα μερίδιο θαυμαστών – και μερικούς που είναι λιγότερο από εντυπωσιασμένοι από τη “γύμνια” της ράτσας. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την εμφάνισή τους που γυρίζει το κεφάλι, αυτές οι γάτες είναι έξυπνες, ελκυστικές και αφοσιωμένα κατοικίδια. Η Sphynx είναι μια τρυφερή και φιλική φυλή που λαχταρά την προσοχή και τη στοργή σας – ειδικά τις γρατσουνιές που έρχονται με την αγάπη σας.

Εμφάνιση

Η Sphynx, ενώ θεωρείται «άτριχη γάτα», δεν είναι απαραίτητα άτριχη. Αυτά τα αιλουροειδή καλύπτονται με ένα λεπτό χνούδι που είναι δύσκολο να το δεις, αλλά είναι αμέσως εμφανές (όπως και στο, εξαιρετικά μαλακό) στην αφή. Μια Sphynx μπορεί επίσης να έχει μερικά αραιά μουστάκια και φρύδια που της δίνουν ακόμα περισσότερη προσωπικότητα ή καθόλου.

Το δέρμα της γάτας Sphynx έχει συχνά χρώμα ή μοτίβο, ακριβώς όπως το παραδοσιακό τρίχωμα μιας οικιακής γάτας. Και όπως τα τριχωτά αιλουροειδών, οι Sphynx διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σημαδιών. Από σκουρόχρωμες μαύρες Sphynx γάτες μέχρι γατάκια με σχέδια, δεν υπάρχει έλλειψη ποικιλίας.

Ιδιοσυγκρασία

Αυτά τα όμορφα γατάκια είναι περίεργα, εξωστρεφή, εξαιρετικά έξυπνα και δεν ντρέπονται να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους κυριολεκτικά. Οι Sphynx είναι θορυβώδεις, γι’ αυτό περιμένετε να κάνετε πολλές συζητήσεις με γάτες καθώς το κατοικίδιό σας σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Οι γάτες Sphynx είναι διασκεδαστικές που θα κάνουν ζαβολιές τριγύρω για να τραβήξουν την προσοχή σας (και να σας χαϊδέψουν). Αυτές οι κοινωνικές, παιχνιδιάρικες γάτες λατρεύουν να τις αγαπάτε και θα περνούν ώρες κολλημένες στο πλευρό σας. Τα δροσερά πρωινά (ή ακόμα και τις όχι και τόσο κρύες μέρες), δεν θα αρνηθούν την ευκαιρία να στριμωχτούν κάτω από ζεστές κουβέρτες μαζί σας. Αυτές οι γάτες είναι πιστά, αφοσιωμένα κατοικίδια που θα σας αγαπούν πάντα.

«Οι Sphynx είναι εν μέρει σκύλος, εν μέρει γάτα, εν μέρει μαϊμού και εν μέρει άνθρωπος», λέει ο Blake Gipson, εκτροφέας πίσω από το Bemisu Sphynx. “Είναι πραγματικά προσαρμοστικές και είναι πολύ έξυπνες. Είναι μια πολύ διαδραστική φυλή και δεν έχουν συναντήσει άλλο ζωντανό πράγμα για το οποίο δεν έχουν εκφράσει περιέργεια.”

Μην εκπλαγείτε αν η Sphynx σας μπει σε οποιοδήποτε δωμάτιο ή ντουλάπι του σπιτιού. Αυτές οι γάτες είναι το ίδιο περίεργες όπως υπονοεί η παλιά παροιμία και είναι απίστευτα ευκίνητες, με επιδέξια δάχτυλα που μοιάζουν με τα δάχτυλα που χρησιμοποιούν για να σπρώχνουν και να ανοίγουν πόρτες.

Ανάγκες

Οι γάτες Sphynx είναι μια δραστήρια φυλή με σημαντική ανάγκη για σωματική και πνευματική διέγερση. Μπορούν (και θα) διασκεδάσουν με παιχνίδια, αλλά χρειάζονται προσοχή και στοργή από τους αγαπημένους τους ανθρώπους για να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Αυτά τα κοινωνικά ζώα δεν τα πάνε καλά από μόνα τους για μεγάλες χρονικές περιόδους – θα χρειαστούν έναν ιδιοκτήτη που έχει πολύ χρόνο και αγάπη να δώσει.

Ενώ οι Sphynx λατρεύουν να κυνηγούν μπάλες του πινγκ πονγκ και να τρέχουν γύρω από τα πουπουλένια παιχνίδια, δύο από τις αγαπημένες της ασχολίες είναι η αναρρίχηση και ο ύπνος – δεν υπάρχει ράφι πολύ ψηλά ή πολύ στενή προεξοχή για να κάθεται.

Επειδή οι Sphynx είναι άτριχες, αυτές οι γάτες τείνουν να είναι ευαίσθητες στον ήλιο και το κρύο. Πιθανότατα θα βρείτε τη Sphynx σας να συχνάζει σε ζεστά σημεία γύρω από το σπίτι, όπως ένα ηλιόλουστο παράθυρο, ένα ζεστό αεραγωγό ή ακόμα και να κουνιέται μαζί σας κάτω από τα σκεπάσματα. Εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, κρατήστε το γατάκι σας ζεστό με ένα ασαφές (και κομψό) πουλόβερ ή παλτό.

Φροντίδα

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε πριν φέρετε στο σπίτι μια Sphynx, είναι ότι η έλλειψη τριχών της δεν σημαίνει λιγότερη περιποίηση. Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί πολλή συντήρηση. Οι Sphynx χρειάζονται τουλάχιστον εβδομαδιαίο μπάνιο, τακτικό καθαρισμό των αυτιών και κόψιμο των νυχιών για να έχουν την καλύτερη εμφάνιση και αίσθηση. Και λάβετε υπόψη: Αυτή η άτριχη γάτα είναι στην πραγματικότητα εξίσου ευαίσθητη στους ψύλλους με τις υπόλοιπες, επομένως θα πρέπει να λαμβάνετε τις τακτικές προφυλάξεις για τους ψύλλους.

«Οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να ρωτήσουν τον κτηνίατρό τους για το τι είδος σαμπουάν να χρησιμοποιήσουν [για Sphynx ]», λέει η Catherine Lenox, DVM, DACVN και πιστοποιημένη κτηνίατρος διατροφολόγος της Royal Canin. “Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τίποτα πολύ στεγνό.”

Οι Sphynx είναι εκ φύσεως ενεργά ζώα, επομένως δεν θα χρειαστεί να ξεφύγετε από το δρόμο σας για να κρατήσετε τα πόδια τους σε κίνηση. Εφόσον τους παρέχετε πολλά παιχνίδια για γάτες για να τους κρατάτε απασχολημένους, μπορείτε να περιμένετε να έχουν το ίδιο πρόγραμμα με σχεδόν όλες τις άλλες ώρες ύπνου πολλών γατών με περιόδους υψηλής ενέργειας τρεξίματος, άλματος και παιχνιδιού.

Αυτές οι έξυπνες, περίεργες γάτες εκπαιδεύονται γρήγορα και λατρεύουν να μαθαίνουν. Η θετική ενίσχυση και η πολλή προσοχή είναι το κλειδί για να διδάξετε τις εντολές και τα κόλπα της γάτας σας – μια Sphynx θα ήθελε πολύ να μάθει να φέρνει!

Ως κοινωνικές πεταλούδες, μια γάτα Sphynx θα τα πάει καλά με σχεδόν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, είτε είναι τετράποδα είτε δύο. Αν μη τι άλλο, η τάση τους να αναζητούν την προσοχή και την ακόρεστη περιέργεια μπορεί να τους βάλουν σε μπελάδες – να παρακολουθούν τη σφίγγα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα περιπλανηθεί για να εξερευνήσει τη γειτονιά. Όπως με κάθε γάτα, δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται έξω χωρίς επίβλεψη.

Οι γάτες Spyhnx έχουν μεγάλη όρεξη να ταιριάξουν με τη μεγάλη τους κοιλιά και χρειάζονται περισσότερη τροφή από τις περισσότερες γάτες. Προσέχετε το βάρος τους, αλλά μην ανησυχείτε για τις στρογγυλεμένες μεσαίες τομές τους που είναι ένα απολύτως υγιές χαρακτηριστικό αυτής της φυλής. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε πότε, ποια τροφή και πόσο συχνά να ταΐζετε τη Sphynx σας.

Υγεία

Οι γάτες Sphynx είναι γενικά υγιείς γάτες με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 9-15 χρόνια. Όμως, όπως όλες οι ράτσες, είναι ευαίσθητες σε ορισμένα προβλήματα υγείας.

«Συνήθεις παθήσεις υγείας που διαγιγνώσκονται στη Sphynx περιλαμβάνουν οδοντικές παθήσεις, δερματικά προβλήματα όπως λιπαρό ή λιπαρό δέρμα και καρδιακά προβλήματα», λέει ο Lenox. “Η HCM, ή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, είναι η πιο κοινή καρδιακή νόσος στις γάτες και οι γάτες σφίγγα μπορεί να προσβληθούν.”