Blog

Κάντε την περιποίηση παιχνιδάκι: Αυτές είναι οι καλύτερες βούρτσες για σκύλους

Όλα τα σκυλιά πρέπει να βουρτσίζονται, είτε έχουν μακρύ είτε κοντό τρίχωμα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται ιδιαίτερα συχνό βούρτσισμα. Τα μπερδέματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, γεγονός που μπορεί να είναι άβολο.

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, θα πρέπει να επενδύσετε στο σωστό είδος βούρτσας για το τρίχωμα του σκύλου σας. Ξέρουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βρείτε την τέλεια βούρτσα, γι’ αυτό κάναμε την έρευνα για τις καλύτερες βούρτσες για το σκύλο σας. Ελπίζουμε ότι αυτό θα σας οδηγήσει στο τέλειο εργαλείο περιποίησης για τον σκύλο σας.

Τύποι βούρτσας για σκύλους

Υπάρχουν πολλοί τύποι βουρτσών για σκύλους στην αγορά. Έχουμε παραθέσει τους πιο συνηθισμένους τύπους και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται. Επιλέξτε μια βούρτσα σκύλου με βάση το μέγεθος του σκύλου σας, τη ράτσα του και τον τύπο του τριχώματός του.

Βούρτσες Slicker

Οι βούρτσες Slicker αποτελούνται από κεφαλές βούρτσας καλυμμένες με κοντές, σφιχτά τοποθετημένες συρμάτινες καρφίτσες που έχουν γωνία ώστε να διαπερνούν το τρίχωμα και να αποφεύγουν το δέρμα. Χρησιμοποιήστε τις σε σκύλους με μέτριο τρίχωμα, μακρύ τρίχωμα και σγουρό τρίχωμα για να απομακρύνετε τις τρίχες (και να αποτρέψετε το σχηματισμό κόμπων) αφαιρώντας τις χαλαρές τρίχες. Με ελαφρύ άγγιγμα όταν χρησιμοποιείτε βούρτσες slicker, καθώς το δυνατό πάτημα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο σκύλο σας.

 

Βούρτσες με τρίχες

Οι βούρτσες με τρίχες έχουν μεγάλο αριθμό φυσικών ή συνθετικών τριχών. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε σκύλους με κοντό τρίχωμα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων με κοντό, μεταξένιο τρίχωμα, για να απομακρύνουν τις χαλαρές τρίχες και το τρίχωμα και να διεγείρουν το δέρμα. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε ράτσες με διπλό τρίχωμα για να ξεμπερδέψετε το τρίχωμα και να του προσθέσετε λάμψη.

Βούρτσες Pinhead

Οι βούρτσες μοιάζουν πολύ με τις δικές μας βούρτσες, με συρμάτινες καρφίτσες μεσαίας απόστασης σε όλη την κεφαλή της βούρτσας, συχνά με λαστιχένιες άκρες για να μην γρατζουνίζουν το δέρμα. Αν και χρησιμοποιούνται συχνά, δεν είναι οι πιο ευέλικτες βούρτσες. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως βούρτσες φινιρίσματος για ράτσες με μακρύ τρίχωμα για να εξομαλύνουν την τρίχα και να απομακρύνουν τη βρωμιά, και για να ξεμπερδεύουν σε σκύλους με σγουρό τρίχωμα. Μπορείτε συχνά να βρείτε βούρτσες σκύλων διπλής όψης που συνδυάζουν βούρτσες με κεφαλές καρφίτσας και βούρτσες με τρίχες.

 

Χτένες για διπλό τρίχωμα

Έχουν μία ή δύο σειρές μεταλλικών καρφιτσών που έχουν σχεδιαστεί για να εισχωρούν στο κάτω τρίχωμα για να αφαιρούν το χαλαρό τρίχωμα και να απομακρύνουν και να αποτρέπουν τους κόμπους. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε ράτσες με διπλό τρίχωμα και όλα τα μήκη τριχώματος. Ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε το σωστό μήκος καρφίτσας για το μήκος του τριχώματος του σκύλου σας. Οι χτένες με φαρδιά δόντια μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Βούρτσες από καουτσούκ

Οι λαστιχένιες βούρτσες έχουν κοντές, εύκαμπτες τρίχες από καουτσούκ. Είναι κυρίως κατάλληλες για χρήση σε σκύλους με κοντό τρίχωμα, καθώς οι τρίχες δεν θα διαπεράσουν το μακρύ ή παχύ τρίχωμα. Κάνουν μασάζ στο δέρμα και φέρνουν τη βρωμιά και τις χαλαρές τρίχες στην επιφάνεια, όπου μπορείτε να τις αφαιρέσετε με μια βούρτσα με τρίχες. Ένα μαλακό, λαστιχένιο γάντι περιποίησης που εφαρμόζει στο χέρι σας θα αφαιρέσει επίσης τις νεκρές τρίχες και τη βρωμιά από το τρίχωμα του σκύλου σας.

 

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη βούρτσα σκύλου

Μόλις αποφασίσετε ποιες βούρτσες θα χρειαστείτε για να περιποιηθείτε το σκύλο σας, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Το μέγεθος της βούρτσας: Δεν μπορείτε να περιμένετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο μέγεθος βούρτσας για ένα τσιουάουα και ένα Saint Bernard. Επιλέξτε ένα κατάλληλο μέγεθος βούρτσας για το μέγεθος του σκύλου σας.
Εργονομική λαβή: Θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας που αγοράσατε μια βούρτσα σκύλου με άνετη, εργονομική λαβή μετά από μια πολύ ώρα  περιποίησης, ειδικά αν έχετε πολλά σκυλιά ή σκυλιά με μακρύ τρίχωμα που χρειάζονται χρόνο για την περιποίηση.
Λειτουργία αυτοκαθαρισμού: Ορισμένοι τύποι βουρτσών διαθέτουν λειτουργία αυτοκαθαρισμού. Αυτή αποτελείται από καρφίτσες που αποσύρονται με το πάτημα ενός κουμπιού, ώστε να μπορείτε να απομακρύνετε εύκολα τις τρίχες και τη βρωμιά.
Υγρή/στεγνή χρήση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις περισσότερες λαστιχένιες βούρτσες τόσο σε υγρό, όσο και σε στεγνό περιβάλλον. Είναι ιδανικές για να κάνετε μασάζ με το σαμπουάν σκύλων στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων κατά το μπάνιο τους ή για το βούρτσισμα των νεκρών τριχών και των μπερδεμάτων από το βρεγμένο τρίχωμα.

 

Οδηγός αγοραστή: Επιλέγοντας τις καλύτερες βούρτσες σκύλου για σκύλους με μακριά μαλλιά

Τώρα που ρίξατε μια ματιά στις επιλογές, ας καλύψουμε μερικά σημεία σχετικά με το βούρτσισμα των σκύλων, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιο είδος βούρτσας θα λειτουργήσει καλύτερα για τις ανάγκες του σκύλου σας.

Διαφορετικά εργαλεία καλλωπισμού
Οι χτένες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τη βούρτσα. Βοηθούν στη χαλάρωση ή την απομάκρυνση των τριχών και των μπερδεμάτων, ιδίως στο κάτω τρίχωμα. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να περάσετε το τρίχωμα με μια βούρτσα με καρφίτσες. Το είδος της βούρτσας που χρειάζεστε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τρίχωμα του σκύλου σας.

Ορισμένα τρίχωμα είναι μονόχρωμο και μεταξένιο, ενώ άλλα είναι διπλά ή ακόμη και τριπλά και απίστευτα πυκνό. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας ή να συμβουλευτείτε έναν κομμωτή σχετικά με τα καλύτερα εργαλεία περιποίησης για το σκύλο σας.

Μέγεθος
Όσο μικρότερος είναι ο σκύλος, τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η βούρτσα, ενώ οι μεγάλες βούρτσες πρέπει να είναι για μεγάλους σκύλους. Να εξετάζετε πάντα τις μετρήσεις πριν αγοράσετε μια βούρτσα. Ακόμη και αν αναγράφεται ως μεγάλη, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο ελπίζατε.