Blog

Γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά; Είναι αυτό φυσιολογικό;

Ε: Κάθε φορά που αφήνω ένα χαρτόκουτο έξω, η γάτα μου πηγαίνει κατευθείαν σε αυτό. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του κουτιού – της αρέσει να κάθεται μέσα σε αυτό. Γιατί οι γάτες αγαπούν τα κουτιά; Είναι φυσιολογικό αυτό;

Α: Οι γάτες αγαπούν τα κουτιά επειδή αισθάνονται ασφαλείς και ζεστές μέσα σε αυτά. Και ναι – είναι απολύτως φυσιολογικό!

Φαίνεται να συμβαίνει με σχεδόν κωμική κανονικότητα. Μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο παιχνίδι ή ένα γατοδέντρο για τη γάτα σας και, χωρίς καμία αποτυχία, ο αιλουροειδής φίλος σας ενδιαφέρεται περισσότερο να παίξει με -και να παίξει μέσα στο χαρτόκουτο στο οποίο ήρθε.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί οι γάτες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα χαρτόκουτα; Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς συμπεριφοράς αιλουροειδών για να μάθουμε τι συμβαίνει με τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς μας.

 

Λόγοι για τους οποίους οι γάτες αγαπούν τα κουτιά

Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα: Γιατί οι γάτες αγαπούν τα χαρτόκουτα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασφάλεια και η ζεστασιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Κουτιά = Ασφάλεια

Πρώτα απ’ όλα, οι γάτες αγαπούν τα χαρτόκουτα επειδή το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στο κουτί τους παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτό το άδειο κουτί μπορεί να δώσει στις οικόσιτες γάτες μας ένα μέρος για να αισθάνονται προστατευμένες, μπορεί να είναι μια διαφυγή από αγχωτικές καταστάσεις και μπορεί επίσης να τις κάνει να αισθάνονται ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να τις δει. (Μην τους πείτε το αντίθετο- στο μυαλό τους, κυβερνούν το βασίλειό τους μέσα από έναν μεταχειρισμένο κύβο από χαρτόνι).

“Οι γάτες αγαπούν να αισθάνονται προστατευμένες και τους αρέσει να μπορούν να βλέπουν και τις 360 μοίρες γύρω τους”, λέει η συμπεριφορολόγος αιλουροειδών Jane Erlich, με έδρα την Αριζόνα. “Όταν βρίσκονται μέσα σε ένα χαρτόκουτο, έχουν την ασφάλεια ότι μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους ψηλά και να δουν όλο το δρόμο γύρω τους. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας μπορεί να είναι ακαταμάχητη γι’ αυτά”.

Σύμφωνα με την Erlich, το απλό γεγονός ότι ένα κουτί από χαρτόνι έχει πλευρές που τα περικλείουν και τους επιτρέπουν να κρύβονται από… τα πάντα, μπορεί να κάνει ένα κουτί μια πιο ελκυστική επιλογή από ένα δέντρο για γάτες, τον καναπέ ή οπουδήποτε αλλού στο δωμάτιο. Για εμάς, είναι απλώς ένα χαρτόκουτο, αλλά για μια γάτα, μπορεί να γίνει ο ιδιωτικός χώρος που πάντα ονειρευόταν.

Κουτιά = Ζεστασιά

Ένας άλλος λόγος που η γάτα σας αγαπάει τα κουτιά: η ζεστασιά. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας μπορεί να κυμαίνεται από 100,5 έως 102,5 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή υψηλότερη από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται πιο άνετα σε περιβάλλοντα από 86 έως 97 βαθμούς, λέει η Marilyn Krieger, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας και ιδιοκτήτρια του TheCatCoach.com.

Οι άνθρωποι όμως διατηρούν τα σπίτια τους γύρω στους 72 βαθμούς, οπότε τα χαρτόκουτα αποτελούν εξαιρετικό μονωτικό υλικό για τη γάτα σας, λέει η ίδια. Αν έχετε πολλές γάτες, μπορεί να τις δείτε ακόμη και να κουρνιάζουν μαζί σε ένα κουτί για τη θερμότητα του σώματος.

 

Είναι σημαντικό να δώσετε στη γάτα μια κρυψώνα ή μια δική της “ασφαλή ζώνη”;

Ναι, μια κρυψώνα, όπως ένα άδειο κουτί ή ένα δέντρο για γάτες με ένα κουβούκλιο, είναι σημαντική για τους αιλουροειδείς φίλους μας.

“Οι γάτες έχουν συγκεκριμένες ανάγκες εφόσον πρόκειται να αναφέρουν ότι είναι “εξημερωμένες” και μέσα στο σπίτι”, λέει ο Erlich. “Πρέπει να τους δίνεται αυτό που κανονικά θα χρειάζονταν -είτε από ένστικτο είτε από προσωπική προτίμηση- αν ήταν έξω”.

Εάν υιοθετείτε μια νέα γάτα, φέρνετε τη γάτα σας σε ένα νέο μέρος ή αφήνετε τη γάτα σας για μια μέρα, ο Kreiger προτείνει να τοποθετήσετε μερικά κουτιά εκτός από τα άλλα παιχνίδια της γάτας τους.

“Αυτό θα τους δώσει αμέσως ελεγχόμενες, ασφαλείς κρυψώνες όπου θα νιώθουν προστατευμένες και ήρεμες”, εξηγεί.

 

Αυτό είναι λογικό. Υπάρχει μια βέλτιστη θέση για να τοποθετήσετε το κουτί;

Η Erlich προτείνει να τοποθετήσετε τα χαρτόκουτα σε μια τοποθεσία που δεν είναι κοντά στα πιάτα φαγητού ή νερού της γάτας, στην άμμο, στην περιοχή ύπνου ή, αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι άλλες γάτες, στο σπίτι.

“Δίνοντάς τους έναν άλλο δικό τους χώρο, επεκτείνετε την επικράτειά τους”, λέει.

Αν μπορείτε, τοποθετήστε το κουτί στη γωνία ενός μεγάλου δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρουν ότι η πλάτη τους είναι προστατευμένη και θα έχουν τη δυνατότητα να επιθεωρούν το υπόλοιπο βασίλειό τους. “Αυτό θα του επιτρέψει να χαλαρώσει, επειδή ξέρει ότι δεν είναι ευάλωτο”, λέει ο Erlich.

Tip! Αφαιρέστε τυχόν συνδετήρες και ταινία από τα κουτιά πριν αφήσετε τη γάτα σας να απολαύσει το παιχνίδι.

 

Εάν μοιράζεστε το σπίτι σας με πολλές γάτες, θα πρέπει να αποκτήσει η καθεμία από αυτές το δικό της χαρτόκουτο ή κλειστό χώρο;

Εάν έχετε το χώρο για αυτό, ναι.

“Από τη μία πλευρά, αν υπάρχουν περισσότερες γάτες, τότε υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για παιχνίδι και ψυχαγωγία, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερες δυνατότητες για απειλές, αν οι γάτες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ή δεν συμπαθούν η μία την άλλη”, λέει ο Erlich. “Και ακόμη και αν αγαπιούνται μεταξύ τους μέχρι θανάτου, κάθε γάτα μπορεί να θέλει τον δικό της ιδιωτικό χώρο”.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας απλώς αράζει μέσα στο δικό της χάρτινο κρησφύγετο ή αν κρύβεται επειδή νιώθει φόβο ή άγχος;

Για να καταλάβετε τη διαφορά, ο Erlich λέει να ρίξετε μια ματιά στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας.

“Αν σκύβει στο κουτί, μήπως σκύβει επειδή προσπαθεί να βολευτεί σε έναν μικρό χώρο; Ή μήπως σκύβει επειδή είναι έτοιμη να ορμήσει; Δείχνει χαλαρό ή τα αυτιά του είναι σε εγρήγορση, τα μάτια του διεσταλμένα και η ουρά του συσπάται; Η γλώσσα του σώματος της γάτας θα τα πει όλα”.

Και μερικές φορές, προφανώς η γάτα προσπαθεί απλώς να πει: “Την επόμενη φορά, μπορείς να παραλείψεις το παιχνίδι – αυτό το μικρό κουτί είναι το μόνο που θέλω”.

Αν ταιριάζει, κάθεται!

Τι γίνεται αν η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται για χαρτόκουτα; Είναι και αυτό φυσιολογική συμπεριφορά γάτας;

Μην αγχώνεστε αν η γάτα σας δεν είναι οπαδός των κουτιών.

“Οι γάτες μου στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για τα κουτιά”, λέει ο Erlich.

Το αν μια γάτα συμπαθεί ή όχι τα κουτιά μπορεί να έχει να κάνει με τις προηγούμενες εμπειρίες της.

“Ένα ξένο αντικείμενο όπως ένα κουτί μπορεί είτε να είναι ελκυστικό είτε να είναι εκφοβιστικό”, εξηγεί ο Erlich. “Ορισμένες γάτες δεν ανταποκρίνονται ποτέ σε ένα κουτί επειδή δεν έχουν βρεθεί ποτέ κοντά τους, δεν ξέρουν για τι είναι ή τίποτα δεν τους τραβάει το ενδιαφέρον”.

Πώς μπορείτε να κάνετε μια γάτα να συμπαθήσει τα κουτιά;

Αν η γάτα σας διστάζει να εξερευνήσει ένα κουτί, ο Erlich προτείνει τα εξής:

– Μετακινήστε το κουτί σε διαφορετικό σημείο του σπιτιού σας

– Δοκιμάστε ένα μικρότερο κουτί

– Αλλάξτε τα παιχνίδια, τις λιχουδιές ή άλλη πηγή εμπλουτισμού που βάζετε μέσα στο κουτί

Δεδομένου ότι οι γάτες της δεν ενδιαφέρονται για τα κουτιά, η Erlich προσωπικά έχει δοκιμάσει να τα κάνει πιο σαγηνευτικά πασπαλίζοντας με λίγο γατόνιπ, βάζοντας μπαλάκια του πινγκ-πονγκ ή κρύβοντας μέσα ένα από τα μικρά λούτρινα ποντίκια τους. “Δεν πιάνει πάντα, αλλά προσπαθώ”, λέει. “Η γάτα μπορεί να περνάει και να λέει είτε “Ποιος νοιάζεται;” είτε “Έι, αυτό έχει πλάκα””.

Ένα άλλο κόλπο είναι να μεταφέρετε τη μυρωδιά της γάτας σας στο κουτί. Αυτό λειτουργεί για οτιδήποτε καινούργιο φέρνετε στο σπίτι για πρώτη φορά, είτε πρόκειται για κουτί είτε για πύργο γάτας είτε για κρεβάτι γάτας. Για να το κάνετε αυτό, ο Erlich λέει να τρίβετε απαλά τη γάτα σας με ένα πανί, μια μαξιλαροθήκη ή ένα βαμβακερό γάντι γύρω από το πρόσωπό της, τα μάγουλά της, το πηγούνι της και το λαιμό της -όπου συγκεντρώνονται έντονα οι φερομόνες της. Στη συνέχεια, τρίψτε με το πανί το εσωτερικό και το εξωτερικό του κουτιού.

“Με αυτόν τον τρόπο θα το αισθάνονται ήδη οικείο όταν πηδούν μέσα σε αυτό”, λέει.

Δεν συνιστά στους ιδιοκτήτες γατών να βάζουν φυσικά τη γάτα τους μέσα στο χαρτόκουτο -ή να την ρίχνουν σε οποιοδήποτε νέο περιβάλλον, για την ακρίβεια.

“Αυτό θα τις κάνει να σκεφτούν: “Θέλω να φύγω από εδώ””, λέει. “Αφήστε τις να ανακαλύψουν το κουτί μόνες τους”.

Οπότε, αυτό είναι όλο. Αυτά τα άδεια κουτιά μπορεί να είναι σκουπίδια για εσάς, αλλά είναι θησαυρός για τις γάτες μας, κυρίως επειδή τις κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.