Blog

Γιαπωνέζικο Bobtail: Ολα όσα θέλεις να ξέρεις για αυτό το γατί

Τα ιαπωνικά bobtails βραβεύονται για τις κοντές και σγουρές ουρές τους, τις εξωστρεφείς προσωπικότητες και τις αθλητικές τους ικανότητες. Αυτή η μαγευτική ράτσα είναι από την Ιαπωνία αλλά είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα ενεργητικά ζώα κάνουν υπέροχα κατοικίδια και είναι ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά. Τα ιαπωνικά bobtail λατρεύουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής και αποτελούν τεράστιο μέρος της οικογενειακής ζωής. Μαδάνε λίγο, είναι εύκολο να περιποιηθούν και εξαιρετικά έξυπνα.

Αυτές οι χαριτωμένες, ιδιόρρυθμες γάτες είναι σχετικά σπάνιες.

Εμφάνιση

Το καθοριστικό φυσικό χαρακτηριστικό του ιαπωνικού bobtail είναι, φυσικά, η ουρά της γάτας. Μοιάζει με αυτή ενός κουνελιού, παρά με την τυπική γάτα. Οι  ουρές αυτών των κατοικίδιων συνήθως δεν είναι μεγαλύτερες από 3 ίντσες, καλυμμένες με τούφες κατσαρές στη μία πλευρά.

«Ακριβώς όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, δεν υπάρχουν δύο ουρές σε αυτή τη ράτσα», λέει η Natalie L. Marks, DVM, CVJ και συνεργάτης κτηνίατρος Royal Canin.
Το ιαπωνικό bobtail είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα, με τα αρσενικά να ζυγίζουν συνήθως περισσότερο από τα θηλυκά. Έχουν μακρύ, αδύνατο κορμό και δυνατό, μυώδες σώμα. Τα πίσω πόδια τους είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά τους πόδια και έχουν ψηλά ζυγωματικά, οβάλ μάτια και μακριές μύτες.

Τα ιαπωνικά bobtails έχουν δύο τύπους τριχώματος: μακρύ και κοντό. Το τρίχωμα μπορεί να είναι δίχρωμο ή τιγρέ, αλλά αυτή η ράτσα είναι συνήθως λευκή με χρωματιστές κηλίδες, γνωστές ως μοτίβο βαν. Τόσο τα μακριά όσο και τα κοντά τριχώματα είναι μεταξένια, εύκολα στο καλλωπισμό και με χαμηλή τριχοφυΐα. Ωστόσο, αν και τα ιαπωνικά bobtail συνήθως μαδάνε λιγότερο από άλλες ράτσες, έχουν εποχή αποβολής την άνοιξη και το φθινόπωρο και δεν θεωρούνται υποαλλεργικές γάτες.

Ιδιοσυγκρασία

Τα ιαπωνικά bobtails είναι κοινωνικά, φιλικά και εξαιρετικά έξυπνα. Αυτή η φυλή είναι γνωστό ότι τα πάει καλά με τα παιδιά, τους σκύλους και άλλες γάτες, λέει η Marianne Clark, γραμματέας της Ένωσης Ιαπωνικών Φυλών Bobtail Bobtail Association. Είναι γοητευτικά κατοικίδια που αγαπούν τους ανθρώπους και λατρεύουν την ανθρώπινη προσοχή και λατρεύουν να κοινωνικοποιούνται.

«Οι ιδιοκτήτες ιαπωνικών bobtails τις θεωρούν τις πιο έξυπνες και γλυκές γάτες με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τα στοργικά φιλιά και τις αγκαλιές τους, την απαίτηση να είναι μαζί μας στις δραστηριότητές μας και τη συνήθεια που μοιάζει με σκύλο να ακολουθούν τους ανθρώπους γύρω τους», λέει η Clark. «Δεν εκπλαγούμε αν κάποιος βγει από ένα ντουλάπι κουζίνας ή αν ανοίξει επιδέξια μια πόρτα».

Σε σύγκριση με τα περισσότερα γατάκια, τα ιαπωνικά bobtail γίνονται δραστήρια νεαρά και παραμένουν ενεργά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αυτές οι γάτες έχουν τόνους ενέργειας για να εξοικονομήσουν, και τη χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν κάθε χρόνο σε χρόνο παιχνιδιού, σύμφωνα με την Ένωση Φανσιέρ της Γάτας (CFA). Τα αθλητικά μπομπτέιλ λατρεύουν να φέρνουν παιχνίδια στους γονείς των κατοικίδιων τους για να ξεκινήσουν το παιχνίδι και να ασκήσουν λίγη από αυτή την παγωμένη ενέργεια.

“Το να φέρουν πράγματα είναι ένα από τα πάθη τους και δεν χρειάζεται να τους διδάξουμε”, λέει η Clark.

Το ιαπωνικό bobtail σας μπορεί να έχει κάπως ανεξάρτητο πνεύμα. Αυτές οι δυναμικές γάτες δεν φοβούνται εύκολα και φυσικά κυριαρχούν στους χώρους διαβίωσής τους. Εξαιτίας αυτού, τα ιαπωνικά bobtails μπορεί να είναι απαιτητικά για το χρόνο και την προσοχή σας, καθώς και αδιάφορα και πάντα εμπλεκόμενα στις καθημερινές σας εργασίες. Δεν είναι γάτες, αλλά τους αρέσει να είναι κοντά σας οποιαδήποτε στιγμή, όλη την ώρα. Όπως λέει ο Κλαρκ, «αυτά δεν είναι καναπέδες».

Ανάγκες

Όπως είπαμε, το ιαπωνικό bobtail χρειάζεται πολλή προσοχή. Αυτή η ράτσα θέλει να βρίσκεται στη μέση της οικογενειακής ζωής και να γίνει αληθινό μέλος της ομάδας. Αγαπούν τους ανθρώπους τους και αναλαμβάνουν να «βοηθήσουν» τους ιδιοκτήτες τους με τα πάντα, από την πληκτρολόγηση email μέχρι το στρώσιμο του κρεβατιού, λέει η CFA.

Αυτές οι φιλικές, κοινωνικές γάτες λατρεύουν να καβαλούν στους ώμους των ανθρώπων και να υποδέχονται τους επισκέπτες στην πόρτα. Δεν θα χρειαστεί να ακούτε προσεκτικά για να ακούσετε τους ήχους του bobtail σας, καθώς είναι εξαιρετικά ομιλητικός και αγαπούν να φωνάζουν. Έχουν γλυκές φωνές τραγουδιού και σχεδόν πάντα απαντούν όταν τους μιλήσουν.

Το bobtail σας είναι πιθανό να τα πάει καλά με κάθε μέλος του σπιτιού. Οι επισκέπτες, τα άλλα κατοικίδια και τα παιδιά θα θεωρούνται όλοι νέοι συμπαίκτες για αυτά τα ζωηρά γατάκια—και οι συμπαίκτες τους είναι πολύ αγαπητοί σε αυτές τις δραστήριες, ενεργητικές γάτες. Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να πάρετε ιαπωνικά bobtails σε ζευγάρια.

Αυτές οι γάτες είναι ιδιαίτερα καλές με τα παιδιά και γίνονται διασκεδαστικά οικογενειακά κατοικίδια. Είναι μια διαδραστική φυλή, οπότε περιμένετε να ξεκινούν το παιχνίδι συχνά φέρνοντάς σας παιχνίδια, σύμφωνα με την CFA. Τα ιαπωνικά bobtail λατρεύουν να πηδούν, να χοροπηδούν και να παλεύουν με τους συμπαίκτες τους. Τείνουν να είναι οι ηγέτες της αγέλης όταν πρόκειται για τα υπόλοιπα κατοικίδια της οικογένειας.

Επειδή είναι τόσο κοινωνικά, τα ιαπωνικά bobtail δεν τα πάνε καλά όταν μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η φυλή λαχταρά την αλληλεπίδραση πάνω από όλα. Τα καλά νέα είναι ότι το ιαπωνικό bobtail ταξιδεύει συνήθως καλά και θα ενωθεί ευχαρίστως με τους πολυάσχολους γονείς κατοικίδιων στο δρδρόμ