Blog

Γάτα Βεγγάλης: Η πιο έξυπνη και δραστήρια γάτα για εσένα που ψάχνεις συντροφιά

Την πρώτη φορά που βλέπετε μια γάτα Βεγγάλης (Bengal)  να περιφέρεται, μπορεί να νομίζετε ότι μια γάτα της ζούγκλας έχει εισβάλει στο σπίτι σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η εντυπωσιακή ράτσα έχει ένα μοναδικό τρίχωμα που μοιάζει πολύ με άγρια ​​λεοπάρδαλη. Αλλά η γάτα Βεγγάλης κάθε άλλο παρά άγρια ​​είναι και έχει μια στοργική προσωπικότητα. Οι γάτες της Βεγγάλης έγιναν δεκτές για πρώτη φορά ως ξεχωριστή φυλή το 1983 και από τότε αυτή η όμορφη γάτα έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα. Όπως ορισμένες άλλες ράτσες, όπως η γάτα Savannah, οι γάτες της Βεγγάλης ταξινομούνται με βάση πόσες γενιές αφαιρούνται από τον αρχικό άγριο γονέα τους. Το γατάκι από την ασιατική λεοπάρδαλη ονομάζεται F1. Και κάθε επόμενη γενιά λαμβάνει έναν αριθμητικό προσδιορισμό όπως F2, F3, F4, κ.λπ. Για να θεωρηθεί μια πραγματικά οικόσιτη γάτα, μια γάτα Βεγγάλης πρέπει να είναι τουλάχιστον F4. Οι γάτες Βεγγάλης μπορεί επίσης να έχουν περιορισμούς εάν ανήκουν σε μια γενιά F1–F3.

Εμφάνιση

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι μια ευκίνητη ράτσα. Είναι βραβευμένα για τα πυκνά, κοντά τριχώματά τους που έχουν σχέδια σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ, του γκρι και του λευκού. Η γούνα τους είναι εξαιρετικά απαλή στην αφή, σαν τρίχωμα κουνελιού. Τα πιο κοινά χρώματα ματιών που βρίσκονται στις γάτες Βεγγάλης είναι το καφέ, το κίτρινο και το πράσινο.

Το τρίχωμα της γάτας της Βεγγάλης είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από όλα τα άλλα αιλουροειδή. Στην πραγματικότητα, οι γάτες Βεγγάλης είναι η μόνη φυλή που μπορεί να έχει σημάδια ροζέτας που αντικατοπτρίζουν άμεσα την καταγωγή τους από την άγρια ​​ασιατική λεοπάρδαλη . Επειδή η γούνα τους είναι τόσο κοντή, χρειάζονται μόνο ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρέσουν τις χαλαρές τρίχες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αν και οι γάτες Βεγγάλης ζυγίζουν περίπου το ίδιο με μια τυπική οικιακή γάτα, είναι γενικά μεγαλύτερες σε μέγεθος λόγω του μακριού, μυώδους σώματος τους.

Ιδιοσυγκρασία

Παρά το πόσο άγρια φαίνεται μία γάτα Βεγγάλης εξωτερικά, είναι ήσυχη και γλυκιά εσωτερικά. Αυτές οι τρυφερές γάτες μπορεί να θεωρήσουν ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας ως το αγαπημένο τους. Οι γάτες Βεγγάλης τα πάνε υπέροχα με παιδιά, άλλες γάτες και με οικογενειακούς σκύλους. Το κλειδί, ωστόσο, είναι η πρώιμη κοινωνικοποίηση και η έκθεση σε μέλη του νοικοκυριού σε νεαρή ηλικία. Αν προσπαθήσετε να παρουσιάσετε ένα νέο κατοικίδιο σε μεγαλύτερες γάτες Βεγγάλης που έχουν ήδη μπει στο δρόμο τους, μπορεί να έχετε μια πρόκληση στα χέρια σας.

Πώς να συστήσετε τις γάτες σε νέα μέλη της οικογένειας

Επειδή οι γάτες Βεγγάλης είναι μια έξυπνη και περίεργη φυλή, χρειάζονται συνεχή διέγερση για να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους απασχολημένο. Τους αρέσει να παίζουν με παιχνίδια και είναι επίσης γνωστό ότι αγαπούν το νερό και απολαμβάνουν μια ρηχή μπανιέρα. Οι Bengals μπορούν να διδαχθούν κόλπα και ακόμη και πώς να περπατούν με λουρί για υπαίθριες περιπέτειες.

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι επίσης γνωστό ότι είναι λίγο φλύαρες με τους ιδιοκτήτες τους. Δεν θα νιαουρίζουν υπερβολικά, αλλά είναι επαγγελματίες στο να σας λένε τι ακριβώς χρειάζονται, ειδικά αν είναι «το μπολ με το φαγητό μου είναι σχεδόν άδειο» ή «θέλω να παίξω». Μια γάτα Βεγγάλης επίσης δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αφού επιστρέψετε στο σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Η Marilyn Krieger, CCBC, συμπεριφορίστρια γατών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι οι γάτες Βεγγάλης είναι γνωστοί για αυτή τη δυνατή φωνή. Έχει και μια γάτα γάτα Βεγγάλης και μια γάτα Savannah. Οι φωνές της γάτας της είναι μελωδικές και εκείνη και η Βεγγάλη της, η Μόλι, τραγουδούν μαζί. “Κάνει διαφορετικούς τύπους θορύβων” κατά τη διάρκεια του ντουέτο τους, λέει η Krieger.

Φροντίδα

Η ψυχική διέγερση είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη γάτα Βεγγάλης. Ξεκινήστε συστήνοντας το γατάκι σας σε άλλους ανθρώπους, παιδιά, ζώα, το αυτοκίνητο, ακόμα και ένα λουρί για τις υπαίθριες εκδρομές. Επειδή είναι τόσο έξυπνες, οι γάτες Βεγγάλης επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα εμπειριών για να τους κρατούν αφοσιωμένους, οπότε συνεργάζεστε μαζί τους νωρίς και συχνά. Βοηθά επίσης να παρέχετε πολλά παιχνίδια για γάτες και να τα περιστρέφετε κάθε λίγες εβδομάδες, ώστε η γάτα σας να μην βαριέται.

«Οι γάτες Βεγγάλης είναι πολύ έξυπνες γάτες και χρειάζονται δραστηριότητες», λέει η Κρίγκερ. Συνιστά επίσης να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας με κλικ. “Τις κρατά διανοητικά και σωματικά διεγερμένες. Πρέπει να σκεφτούν!”

Η φροντίδα για το τρίχωμα της Βεγγάλης είναι εύκολη: Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα βουρτσίζετε μία φορά την εβδομάδα για να διατηρείτε το τρίχωμά τους σε άριστη κατάσταση. Και επειδή αγαπούν πολύ το νερό, ένα περιστασιακό μπάνιο μπορεί να είναι κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία. Η τακτική φροντίδα των δοντιών και των νυχιών είναι σημαντική, όπως και για κάθε ράτσα γάτας.