Blog

Γάτα Μπίρμαν: Εμφάνιση, υγεία και συμπεριφορά κατοικιδίου

Είναι δύσκολο να περιγράψεις την τελειότητα, αλλά οι γάτες Birman πλησιάζουν αρκετά. Οι Birmans (αρχικά γνωστοί ως η Ιερή Γάτα της Βιρμανίας) είναι αγαπημένες των ανθρώπων εδώ και αιώνες και έχουν γίνει δημοφιλή κατοικίδια σε όλο τον κόσμο.

Η Birman είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα με πλούσιο, κρεμ τρίχωμα με πιο σκούρα σημεία, λευκά πόδια και αστραφτερά μπλε μάτια. Ωστόσο, παρ’ όλη τη γοητεία τους, οι γάτες Birman είναι κάθε άλλο παρά επιπόλαιες. Είναι πάντα εξωστρεφείς, φιλικές και εύκολες στη φροντίδα.

Εμφάνιση & ιδιοσυγκρασία

Δεν θα ξεχάσετε την πρώτη φορά που θα δείτε μια γάτα Birman. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φανταστικά αιλουροειδή έχουν ένα πλούσιο κρεμ τρίχωμα με σημεία αντίθεσης (χρώμα στα πόδια, τα αυτιά, το πρόσωπο και την ουρά) με λευκά πατουσάκια και στα τέσσερα πόδια και φωτεινά μπλε μάτια.

Γλυκό και τρυφερό! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψετε την προσωπικότητα μιας γάτας Birman. Αυτά τα όμορφα ζώα εκτρέφονται για να είναι κοινωνικά με όλους στην οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων άλλων γατών ή σκύλων, εάν γνωριστεί σωστά).

«Οι Birman είναι αξιολάτρευτες και γλυκές γάτες», λέει η Ingrid Johnson, περιποιητής γατών και συγγραφέας του Fundamentally Feline.

Η χαλαρή τους στάση τις κάνει ένα σχεδόν τέλειο οικογενειακό κατοικίδιο, λέει η Marilyn Krieger, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανάγκες Διαβίωσης

Οι γάτες Birman δεν χρειάζονται καταλύματα υψηλής ποιότητας για να τις κάνουν ευτυχισμένες. Στην πραγματικότητα, οι Birmans θα μείνουν εξίσου στο σπίτι σε ένα μικρό διαμέρισμα ή σε παλάτι. Τα καταφέρνουν επίσης μια χαρά με συγκάτοικους αιλουροειδή ή σκύλους. Αλλά δεν τους πειράζει ούτε η single ζωή — αρκεί να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους αφού γυρίσετε σπίτι από τη δουλειά.

Η Krieger λέει ότι οι Birmans δεν είναι γάτες που μπορείς να τις αφήσεις μόνες για ώρες χωρίς να κάνεις τίποτα. Εάν πρέπει να είστε έξω από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχουν πολλά παιχνίδια για να τα κρατήσετε απασχολημένα.

«Σε ό,τι αφορά τις Birman, είναι τόσο δεμένες με τους ανθρώπους τους», λέει η Krieger. «Δεν τους αρέσει να είναι μόνοι στο σπίτι χωρίς κάποιον εκεί».

Φροντίδα

Ας το παραδεχτούμε, οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται λίγο περισσότερη περιποίηση για να έχουν καλή εμφάνιση. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσο εύκολο είναι πραγματικά να περιποιηθείτε το τρίχωμα της Birmans. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Birmans δεν έχουν ένα πυκνό στρωμα όπως άλλες μακρύτριχες ράτσες, επομένως το τρίχωμα τους δεν είναι τόσο πιθανό να μπερδευτεί. Η Krieger λέει ότι ένα απλό βούρτσισμα ή χτένισμα μερικές φορές την εβδομάδα είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεται μια Birman για να έχει υπέροχη εμφάνιση.

Η Johnson λέει ότι οι Birmans, παρόλο που έχουν μακρύ τρίχωμα, «φαίνεται να απαιτούν λιγότερη περιποίηση από άλλες μακρύτριχες γάτες».
Συνιστά οι μακρύτριχες γάτες, όπως οι Birmans, να περιποιούνται επαγγελματικά δύο φορές το χρόνο. Η Johnson συνιστά επίσης ξύρισμα από ειδικό για να διατηρείται η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα απαλλαγμένη από μακρύτερες τρίχες, κάτι που επιτρέπει στις γάτες να παραμένουν πιο καθαρές.

Όπως συμβαίνει με όλες τις γάτες, η σωστή φροντίδα της Birman περιλαμβάνει το κόψιμο των νυχιών της, τη διατήρηση καθαρού του κουτιού άμμου και το βούρτσισμα των δοντιών της.

Υγεία

Ευτυχώς, οι γάτες Birman δεν έχουν πολλά προβλήματα υγείας να ανησυχούν. Όπως πολλές άλλες ράτσες γατών, είναι ευαίσθητες στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM), η οποία είναι μια ασθένεια της καρδιάς, καθώς και σε νεφρική νόσο που ονομάζεται πολυσυστική νεφρική νόσο (PKD). Αλλά συνολικά, οι Birmans είναι μια αρκετά υγιής φυλή.

Επίσης, όπως και άλλα αιλουροειδή, οι Birmans χρειάζονται τακτική οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη της οδοντικής νόσου. Και λόγω της χαλαρής τους στάσης, οι Birmans είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθούν στον κτηνίατρο από κάποιες άλλες γάτες, επομένως συμβαδίστε με τα τακτικά κτηνιατρικά ραντεβού για να διατηρήσετε την κουμπάρα σας υγιή.

Μία από τις πιο διάσημες γάτες Birman είναι η Choupette, που ανήκει στον σχεδιαστή Karl Lagerfield. Πριν από τον θάνατο του σχεδιαστή το 2019, ταξίδευε συχνά μαζί του στο ιδιωτικό του τζετ και ενέπνευσε μια σειρά αξεσουάρ με θέμα τη γάτα. Το 2014, η Choupette πρωταγωνίστησε επίσης σε δύο διαφημίσεις—σε ένα ημερολόγιο Vauxhall Car και για την ιαπωνική μάρκα καλλυντικών Shu Uemura—καθώς και σε ένα δικό της βιβλίο. Πιστεύεται ότι το 2015 κέρδισε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα. Οι φήμες δείχνουν επίσης ότι η Choupette μπορεί να έχει κληρονομήσει ολόκληρη ή ένα μέρος της περιουσίας του Lagerfield. Έχει δικό της ατζέντη και ζει στο Παρίσι, όπου παρευρίσκεται η οικονόμος του Lagerfield.
Ο θρύλος λέει ότι οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί των Birmans προέκυψαν από την παρέμβαση της γαλανομάτας θεάς Tsun-Kyan-Kse, μετά από ηρωική χειρονομία μιας γάτας του ναού. Χάρισε σε όλες τις γάτες του ναού τα γαλάζια μάτια της και με λευκά πόδια που συμβολίζουν την αγνότητα.