Blog

Φυλές άτριχων γατών: Ποιες γάτες δεν έχουν τρίχωμα; -Πώς να τις φροντίζετε

Αν και εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες, οι φυλές άτριχων γατών, γνωστές και ως γάτα Sphynx, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με την πάροδο των ετών. Πολλές άτριχες γατούλες έχουν ακόμη και τα δικά τους κανάλια κοινωνικής δικτύωσης! Κάποιοι άνθρωποι έλκονται από αυτά πιστεύοντας ότι είναι υποαλλεργικά, κάποιοι από τις μεγάλες προσωπικότητές τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι φαίνονται χαριτωμένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι άτριχες γάτες έχουν ένα μοναδικό σύνολο αναγκών στον τρόπο ζωής και στην υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάληψη μιας άτριχης φυλής είναι μεγάλη ευθύνη.

Τι είναι οι άτριχες γάτες;

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη γάτα Sphynx, αλλά γνωρίζατε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφορες φυλές και όχι μόνο ένας τύπος άτριχης γάτας; Η φυλή της άτριχης γάτας έχει αναπαραχθεί με επιλεκτική αναπαραγωγή, οπότε ορισμένες από αυτές τις φυλές είναι νέες και αρκετά σπάνιες.

Παραδείγματα φυλών άτριχων γατών περιλαμβάνουν:

  • Sphynx
  • Don sphynx ή Donskoy
  • Ουκρανική Levkoy
  • Bambino
  • Peterbald
  • Elf

Τεχνικά, οι περισσότερες άτριχες γάτες (ράτσα φαλακρών γατών) δεν είναι εντελώς άτριχες! Είναι καλυμμένες με πολύ λεπτό χνουδωτό τρίχωμα, που μοιάζει πολύ με δέρμα ροδάκινου.

Οι περισσότερες άτριχες γάτες δεν είναι εντελώς άτριχες! Καλύπτονται από πολύ λεπτό χνουδωτό τρίχωμα, που μοιάζει πολύ με το δέρμα του ροδάκινου.

Οι άτριχες γάτες είναι υποαλλεργικές;

Πολλοί άνθρωποι με αλλεργίες καλωσορίζουν στην οικογένειά τους άλλες φυλές άτριχων γατών, πιστεύοντας ότι είναι υποαλλεργικές. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει!

Οι αλλεργίες στις γάτες τείνουν στην πραγματικότητα να προκαλούνται από μια ουσία (μια πρωτεΐνη) που παράγεται στους σιελογόνους αδένες (αδένες στο στόμα που παράγουν σάλιο) και στους σμηγματογόνους αδένες (αδένες που παράγουν έλαιο στο δέρμα) των γατών.

Αυτή η πρωτεΐνη, η Fel d 1, είναι επομένως παρούσα στο σάλιο και στο τρίχωμα της γάτας. Η Fel d 1 είναι μια πολύ ελαφριά πρωτεΐνη που μεταδίδεται εύκολα με τον αέρα και είναι πολύ κολλώδης, οπότε διανέμεται εύκολα στο περιβάλλον μιας γάτας, προκαλώντας αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους. Έτσι, οι άτριχες γάτες μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αλλεργίες στους ανθρώπους!

Ενώ η ίδια η τρίχα της γάτας δεν είναι αλλεργιογόνο, μπορεί να μεταφέρει και να διαδώσει αλλεργιογόνα, όπως το Fel d 1, καθώς και άλλα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Έτσι, ενώ καμία γάτα δεν είναι αντιαλλεργιογόνος (απαλλαγμένη από αλλεργιογόνα), οι άτριχες γάτες μπορεί να προκαλούν λιγότερες αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτό όμως εξαρτάται από τη φυλή της άτριχης γάτας στην οποία το άτομο είναι αλλεργικό.

Πολλοί άνθρωποι με αλλεργίες καλωσορίζουν τις άτριχες γάτες στην οικογένειά τους, πιστεύοντας ότι είναι υποαλλεργικές. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει!

Υγεία της άτριχης γάτας

Δυστυχώς, οι φυλές άτριχων γατών είναι επιρρεπείς σε ορισμένες καταστάσεις υγείας. Το τρίχωμα μιας γάτας έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία, οπότε προκύπτει ότι η έλλειψη τριχώματος (ή λίγο χνούδι ροδάκινου) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς το προστατευτικό τρίχωμα δεν υπάρχει όπως στις άλλες γάτες.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτές οι γάτες εκτρέφονται από μια σχετικά μικρή δεξαμενή γονιδίων (που σημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός για αναπαραγωγή αφού αποκλείσετε τους συγγενείς), οι κληρονομικές παθήσεις γίνονται πρόβλημα.

Παραδείγματα καταστάσεων υγείας στις οποίες είναι επιρρεπείς οι άτριχες φυλές περιλαμβάνουν:

  • Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια (HCM): καρδιακή νόσος που οφείλεται σε πάχυνση των μυών στο τοίχωμα της καρδιάς.
  • Μυοπάθεια: ασθένεια που επηρεάζει τους μυς των γατών Devon Rex και Sphynx.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι άτριχες γάτες θα αναπτύξουν αυτές τις παθήσεις υγείας, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.

Οι άτριχες φυλές γατών είναι πολύ επιρρεπείς σε δερματικές παθήσεις. Χωρίς το τρίχωμα να λειτουργεί ως προστασία, το δέρμα τους είναι επιρρεπές σε βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ηλιακά εγκαύματα και τραυματισμούς. Η γούνα δρα επίσης για τη διανομή των φυσικών ελαίων που παράγει το δέρμα.

Χωρίς τρίχωμα, οι άτριχες γάτες εμφανίζουν συσσώρευση λιπαρότητας στο δέρμα τους, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί σε περιοχές. Τείνουν επίσης να έχουν κάποιες περιοχές με ρυτιδιασμένο ή διπλωμένο δέρμα, όπου μπορεί να συσσωρευτεί λάδι και βρωμιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς σε δερματικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ζυμομύκητες και βακτήρια.

Φροντίδα μιας άτριχης γάτας

Καλλωπισμός

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άτριχες ράτσες γατών χρειάζονται στην πραγματικότητα περισσότερη φροντίδα από τις περισσότερες τριχωτές γάτες! Λόγω του λιπαρού δέρματός τους, οι άτριχες γάτες χρειάζονται συχνό μπάνιο. Κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τριχωτών γατών δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ! Θα πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας με ένα ήπιο, ενυδατικό σαμπουάν για γάτες περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε εμποτισμένα βαμβακερά επιθέματα για να καθαρίζετε οποιεσδήποτε δερματικές πτυχές ή ρυτίδες, όσο τακτικά χρειάζεται.

Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε τον καθαρισμό των αυτιών στη ρουτίνα περιποίησης.

Μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο απαλό καθαριστικό αυτιών για γάτες και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι για να σκουπίσετε γύρω από την είσοδο. Εάν το κερί του αυτιού φαίνεται υπερβολικό, αλλάζει χρώμα ή μυρίζει, τότε μπορεί να έχει μόλυνση του αυτιού και θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.
Προστασία από τα στοιχεία της φύσης

Εκτός από προστασία, η γούνα παρέχει επίσης ζεστασιά, οπότε μια άτριχη γάτα ή μια γάτα σφίγγα είναι πιο ευαίσθητη στο κρύο και θα πρέπει να προστατεύσετε το δέρμα της γάτας.

Θα πρέπει να επενδύσετε σε μερικά πουλόβερ γάτας ή ένα μερικό χειμερινό παλτό για τη χειμερινή περίοδο και να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι αρκετά ζεστό. Οι περισσότερες φαλακρές γάτες θα εκτιμήσουν ένα ζεστό κρεβάτι, όπως ένα κρεβάτι καλοριφέρ, για να κουλουριαστούν.

Αντίθετα, το καλοκαίρι είτε θα πρέπει να είναι γάτες εσωτερικού χώρου είτε θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό για γάτες με καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πρόβλημα με τις γάτες είναι ότι μπορεί να το γλείψουν! Γι’ αυτό να βεβαιώνεστε πάντα ότι είναι ασφαλές για τις γάτες και μη τοξικό.

Είναι λογικό να αποσπάτε την προσοχή και να παρακολουθείτε τη γάτα σας μετά την εφαρμογή, ώστε να μην το γλείψει. Ανεξάρτητα από το αντηλιακό, είναι σημαντικό να τις κρατάτε μακριά από τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άτριχες γάτες χρειάζονται στην πραγματικότητα περισσότερη φροντίδα από τις περισσότερες τριχωτές γάτες!

Διατροφή

Οι άτριχες γάτες τείνουν να έχουν ελαφρώς ταχύτερο μεταβολισμό και επίσης τείνουν να είναι αρκετά ενεργητικοί παιχνιδιάρηδες χαρακτήρες! Οι φαλακρές γάτες χρειάζονται μια καλής ποιότητας, πλήρη γατοτροφή για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
Σωματική και ψυχική υγεία

Οι άτριχες φυλές γατών είναι τόσο ευαίσθητες στα στοιχεία της φύσης, που όσοι έχουν άτριχη γάτα συχνά τις κρατούν ως κατοικίδια εσωτερικού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν άφθονη σωματική άσκηση, καθώς και πνευματική διέγερση.

Είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε μερικά παιχνίδια για γάτες και διαδραστικές ταΐστρες παζλ.

Οι άτριχες γάτες μπορούν να γίνουν πολύ στοργικά κατοικίδια. Ωστόσο, είναι πολύ συντηρητικές όσον αφορά τις απαιτήσεις υγείας και φροντίδας. Οι φυλές άτριχων γατών μπορεί επίσης να είναι πολύ ομιλητικές όπως κάθε άλλη φυλή γάτας!

Μην ξεγελιέστε ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν ούτε τις αλλεργίες σας. Το να καλωσορίσετε μια άτριχη γάτα στο σπίτι σας είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά αν το κάνετε, είναι πιθανό να καλωσορίσετε έναν πιστό σύντροφο.