Για τους ανθρώπους, φαίνεται φυσιολογικό να εκφράζουν χαρούμενα ή λυπημένα συναισθήματα κλαίγοντας- το βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτοπροσώπως. Οι άνθρωποι μπορούν να κλάψουν με δάκρυα χαράς, ενθουσιασμού, πόνου και θλίψης και ίσως αναρωτιέστε αν τα ζώα εκφράζουν τα ίδια συναισθήματα. Και αν το κάνουν, είναι με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να κλάψουν σε στιγμές χαράς, αλλά όχι ως ένδειξη λύπης. Αυτό το άρθρο θα εμβαθύνει στο αν οι σκύλοι κλαίνε και σε τι είδους καταστάσεις μπορεί να εκφράζουν αυτή τη συμπεριφορά.
Τι είδους συναισθήματα εκφράζουν οι σκύλοι;
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι σκύλοι εκδηλώνουν μια σειρά συναισθημάτων: φόβο, άγχος, ανησυχία, χαρά, ενθουσιασμό και πολλά άλλα. Οι σκύλοι μπορεί να φωνάζουν, να συμπεριφέρονται διαφορετικά ή να αλλάζουν τη γλώσσα του σώματός τους, ανάλογα με το πώς αισθάνονται. Όλοι γνωρίζουμε το ενθουσιώδες κούνημα της ουράς ενός χαρούμενου σκύλου, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι τα σκυλιά μερικές φορές σταματούν να τρώνε ή αποσύρονται όταν βιώνουν άγχος ή απώλεια. Όταν η προσωπικότητα ενός σκύλου αλλάζει, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι ενοχλεί τον σκύλο σας, σωματικά ή συναισθηματικά.
Ακριβώς όπως όταν παρατηρούμε πότε οι σκύλοι μας είναι τραυματισμένοι ή άρρωστοι, είναι σημαντικό να παρατηρούμε όταν παρουσιάζουν αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά τους.
Κλαίνε τα σκυλιά όταν είναι λυπημένα;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι κλαίνε όταν είναι λυπημένοι. Ο Κάρολος Δαρβίνος σημείωσε το 1872 στο βιβλίο του The Expression of Emotions in Man and Animals, ότι τα δάκρυα εξυπηρετούν τον λειτουργικό σκοπό της λίπανσης και η αυξημένη παραγωγή δακρύων συμβαίνει με το φυσικό ερέθισμα για να ξεπλύνουν τους ρύπους και να προστατεύσουν το μάτι από τη ζημιά. Αντίθετα, η παραγωγή δακρύων που διεγείρεται από το συναίσθημα δεν εξυπηρετεί κανένα λειτουργικό σκοπό, πράγμα που σημαίνει ότι το κλάμα των δακρύων πρέπει να έχει εξελιχθεί ως μέθοδος κοινωνικής συνοχής- ένας τρόπος να μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας στους άλλους και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.
Τα ανθρώπινα μωρά συνήθως δεν αρχίζουν να παράγουν δάκρυα όταν κλαίνε για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται καθαρά στην καθυστερημένη ανάπτυξη των δακρυϊκών (δακρυϊκών) πόρων τους ή να αποτελεί απόδειξη ότι το κλάμα των δακρύων έχει εξελιχθεί ως κάτι σαν μαθημένη συμπεριφορά. Τα δάκρυά μας λένε στους άλλους πώς αισθανόμαστε.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι πράγματι κλαίνε σε στιγμές συγκίνησης, αλλά τα δάκρυά τους φαίνεται να είναι δάκρυα ευτυχίας και όχι λύπης.1 Αυτό έχει παρατηρηθεί σε καταστάσεις όπως όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει μετά από μακρά απουσία, και έχει επίσης παρατηρηθεί σε σκύλους που φροντίζουν τα κουτάβια τους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να συνδέσουν τα δάκρυα ευτυχίας που παρουσιάζουν οι σκύλοι με τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Όπως ίσως γνωρίζετε, η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση, διεγείροντας τις συσπάσεις της μήτρας και την παραγωγή γάλακτος. Διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι που μόλις είχαν επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες τους είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ορμόνη αυτή μπορεί επίσης να συνδέεται με τις εκδηλώσεις ευτυχίας και τον οικογενειακό δεσμό, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.
Όταν οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που ανταλλάσσονται βασίζεται στις φερομόνες και τη γλώσσα του σώματος και ενδεχομένως σε άλλες μεθόδους που δεν είναι πλήρως κατανοητές από τους ανθρώπους. Με βάση τη θεωρία που πρότεινε ο Δαρβίνος, οι σκύλοι δεν χρειάζεται να κλαίνε για να εκφράσουν τη λύπη τους ο ένας στον άλλον, και έτσι δεν εξελίχθηκε ποτέ η συμπεριφορά αυτή.
Με ποιους άλλους τρόπους δείχνουν τα σκυλιά συναισθήματα;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι σκύλοι εκφράζουν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους, και οι μέθοδοι αυτοί ποικίλλουν ανάλογα με το αν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους ή άλλους σκύλους. Οι κινήσεις της ουράς, η στάση του σώματος, οι φωνές, η τοποθέτηση των αυτιών και η οπτική επαφή είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι επικοινωνούν σε εμάς και μεταξύ τους το πώς αισθάνονται.
Αρκεί να δούμε πώς αντιδρούν οι σκύλοι μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις για να καταλάβουμε ότι η ικανότητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες για τον εαυτό τους είναι πολύ ανώτερη από τη δική μας. Θα μπορούσαμε ακόμη και να θεωρήσουμε ότι οι άνθρωποι έμαθαν να κλαίνε για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις μας σε αυτόν τον τομέα. Το γεγονός ότι ελάχιστα άλλα ζώα χύνουν δάκρυα συγκίνησης μπορεί να μην είναι ένδειξη της έλλειψης συναισθηματικού βάθους αλλά ένδειξη της αυξημένης ευαισθησίας τους σε άλλα συναισθηματικά σήματα.
Συμπέρασμα
Οι σκύλοι είναι συναισθηματικά όντα που είναι σε θέση να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σκύλοι σύντροφοί μας είναι ικανοί να βιώσουν την ευτυχία και τη λύπη, το άγχος και τη γαλήνη. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σκύλοι δακρύζουν σε στιγμές χαράς, δεν φαίνεται να κλαίνε όταν είναι λυπημένοι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η θλίψη τους είναι λιγότερο σημαντική από τη δική μας, αλλά ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν ένα τέτοιο συναίσθημα είναι διαφορετικές από τις δικές μας.
Έτσι, αν δείτε δάκρυα στα μάτια του σκύλου σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι στο τέλος της ημέρας, μην ανησυχείτε – απλά χαίρεται που σας βλέπει!