Υπάρχουν πολλοί αβάσιμοι μύθοι γύρω από τα σκυλιά καταφυγίων, από την άποψη ότι όλα έχουν προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι την πεποίθηση ότι ποτέ δεν θα εμπιστευτούν πλήρως τον άνθρωπο. Αυτοί οι μύθοι δίνουν μια αδικαιολόγητα αρνητική εικόνα για αυτά τα σκυλιά και εμποδίζουν μερικά πραγματικά απίστευτα ζώα να υιοθετηθούν σε νέα σπίτια.
Αυτές οι παρανοήσεις οδηγούν επίσης σε υψηλότερα ποσοστά ευθανασίας, καθώς τα καταφύγια, που διαρκώς πιέζονται για πόρους, αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό.
Η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτά τα στερεότυπα είναι τώρα. Ακολουθούν οκτώ κοινοί μύθοι για τα σκυλιά καταφυγίων που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.
1. Όλα έχουν προβλήματα συμπεριφοράς
Αλήθεια: Στα καταφύγια ζώων, δεν είναι ασυνήθιστο να γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφορών όπως το δυνατό γάβγισμα ή τα περιστασιακά ατυχήματα σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές δεν σημαίνουν πάντα ότι τα σκυλιά έχουν χρόνια προβλήματα συμπεριφοράς.
Η Kyla Hagedorn, σύμβουλος υιοθεσίας στο San Diego Humane Society, σημειώνει ότι τέτοιες συμπεριφορές συχνά προέρχονται από το άγχος των άγνωστων χώρων. Για παράδειγμα, τα σκυλιά μπορεί να γαβγίζουν για να εκφράσουν ανάγκες, να ζητήσουν προσοχή ή να διεκδικήσουν την επικράτειά τους. Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο έξω από το κυνοκομείο του ή σε ένα σπίτι συχνά αποκαλύπτει μια δραστικά διαφορετική, πιο χαλαρή συμπεριφορά.
Επιπλέον, τα καταφύγια συνήθως διενεργούν αξιολογήσεις συμπεριφοράς σε σκύλους και εργάζονται για την αποκατάσταση όσων έχουν μικρά έως μέτρια προβλήματα.
2. Είναι όλα σκυλιά μικτής φυλής
Αλήθεια: Ενώ πολλά σκυλιά καταφυγίων είναι πράγματι μικτές φυλές, ένας σημαντικός αριθμός είναι καθαρόαιμα. Λόγω περιστάσεων όπως οικογενειακές μετακομίσεις, οικονομικές προκλήσεις ή ο θάνατος ενός ιδιοκτήτη, τα καθαρόαιμα σκυλιά μπορεί μερικές φορές να καταλήγουν σε καταφύγια.
Έτσι, αν έχετε στην καρδιά σας ένα γκόλντεν ριτρίβερ, πηγαίνετε στο τοπικό σας καταφύγιο ή αναζητήστε τα τοπικά κέντρα διάσωσης στην περιοχή σας. Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να έχουν ένα σκύλο που περιμένει το παντοτινό του σπίτι – ή μπορεί να ερωτευτείτε έναν εντελώς διαφορετικό σκύλο.
3. Είναι πολύ μεγάλα
Αλήθεια: Τα καταφύγια έχουν σκύλους όλων των ηλικιών, από κουτάβια μέχρι ηλικιωμένους. Αν και είναι αλήθεια ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να μην έχουν τόσα χρόνια μπροστά τους όσα τα νεότερα, τα μεγαλύτερα σκυλιά συνήθως έχουν τα πρόσθετα πλεονεκτήματα ότι είναι πιο ήρεμα, πιο κατασταλαγμένα και συχνά έχουν κάποια εκπαίδευση στο ενεργητικό τους, εξηγεί ο Hagedorn.
Μπορούν να γίνουν ιδανικοί σύντροφοι για όσους αναζητούν ένα πιο ήρεμο κατοικίδιο ή για οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν την εντατική φάση εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης που συνδέεται με τα κουτάβια.
Επιπλέον, η υιοθεσία ενός ηλικιωμένου σκύλου προσφέρει τη συγκινητική ευκαιρία να δώσετε σε αυτά τα σκυλιά ένα σπίτι αγάπης κατά τη διάρκεια της χρυσής τους ηλικίας.
4. Είναι όλα επιθετικά
Αλήθεια: Ορισμένα σκυλιά καταφυγίου μπορεί να επιδεικνύουν συμπεριφορές που ερμηνεύονται ως επιθετικές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι μια εκδήλωση του φόβου ή του άγχους τους σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Το περιβάλλον του καταφυγίου -γεμάτο με νέους ήχους, μυρωδιές και αξιοθέατα- μπορεί να είναι συντριπτικό για πολλά ζώα. Όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι απειλείται ή φοβάται, μπορεί να γαβγίσει, να γρυλίσει ή να εμφανιστεί αμυντικός ως προστατευτικός μηχανισμός.
Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν υποδηλώνει μια έμφυτη επιθετική φύση. Με υπομονή, κατανόηση και ένα σταθερό περιβάλλον, πολλοί από αυτούς τους σκύλους μπορούν να αποβάλουν τις αμυντικές τους συμπεριφορές, αποκαλύπτοντας την πραγματική, συχνά στοργική και ευγενική προσωπικότητά τους.
Επιπλέον, τα καταφύγια συνήθως αξιολογούν τη συμπεριφορά των σκύλων, διασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλές να τοποθετηθούν σε ένα νοικοκυριό.
5. Έχουν όλα βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση
Αλήθεια: Ενώ ορισμένα σκυλιά καταφυγίων μπορεί να είχαν ατυχές παρελθόν, ένα σημαντικό ποσοστό των σκύλων καταφυγίων παραδίδονται λόγω της μεταβαλλόμενης κατάστασης της ζωής ενός ιδιοκτήτη, όπως μετακόμιση, οικονομικές προκλήσεις ή αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες του σκύλου.
Για τα σκυλιά που έχουν αντιμετωπίσει κακοποίηση ή παραμέληση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα που ενυπάρχει σε αυτά τα ζώα. Με το κατάλληλο περιβάλλον, την υπομονή και τη φροντίδα, πολλά από αυτά μπορούν να ανακάμψουν, να μάθουν να εμπιστεύονται ξανά και να ευδοκιμούν στα νέα τους σπίτια.
6. Είναι πολύ φοβισμένα ή ντροπαλά
Αλήθεια: Το άγνωστο περιβάλλον του καταφυγίου μπορεί να είναι συντριπτικό για ορισμένα σκυλιά, κάνοντάς τα να εμφανίζονται πιο αποτραβηγμένα.
Μόλις βρεθούν σε ένα αγαπημένο σπίτι, πολλά από αυτά τα σκυλιά βγαίνουν από το καβούκι τους και επιδεικνύουν παιχνιδιάρικες, αγαπημένες προσωπικότητες.
7. Δεν είναι εκπαιδεύσιμα
Αλήθεια: Πολλοί σκύλοι καταφυγίου ήταν κάποτε μέλη νοικοκυριών πριν φτάσουν στο καταφύγιο. Ως εκ τούτου, πιθανώς έχουν κάποια βασική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης στη γιορτή, από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.
Αλλά ακόμη και αν ο νέος σας σκύλος δεν έχει κάποια εκπαίδευση, οι περισσότεροι μπορούν να μάθουν τα κατατόπια με μια συνεπή, βασισμένη στη θετική ενίσχυση εκπαιδευτική ρουτίνα. Στην πραγματικότητα, πολλά σκυλιά καταφυγίου αποδεικνύονται γρήγορα μαθητευόμενα, καθώς αποζητούν τη δομή, τη ρουτίνα και την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τη νέα τους οικογένεια, σημειώνει ο Hagedorn.
8. Όλα έχουν προβλήματα υγείας
Αλήθεια: Παρόλο που ορισμένα σκυλιά φτάνουν με προβλήματα υγείας, τα καταφύγια κάνουν καλή δουλειά στο να μην θέτουν προς υιοθεσία σημαντικά τραυματισμένους ή άρρωστους σκύλους. Κάθε σκύλος που φτάνει σε ένα καταφύγιο υποβάλλεται σε υγειονομικό έλεγχο, λαμβάνει εμβόλια (αν χρειάζεται) και συνήθως στειρώνεται πριν βγει για υιοθεσία. Για κάθε σκύλο με διαπιστωμένα ιατρικά προβλήματα θα πρέπει να έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο θεραπείας πριν από την απελευθέρωσή του σε ένα νέο σπίτι, με πλήρη ενημέρωση και το σχέδιο φροντίδας να συζητείται με τους νέους υιοθετούντες.
Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από τους σκύλους του καταφυγίου, αποκαλύπτουμε την αλήθεια για την ανθεκτικότητα, την αγάπη και τις δυνατότητές τους, ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτατους δεσμούς που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τόσο τους σκύλους όσο και τους ανθρώπους.