Blog

7 πράγματα που χρειάζεται να πάρεις πριν υιοθετήσεις μια γάτα

Αποφασίσατε λοιπόν να αποκτήσετε μια γάτα. Πριν πάτε στο καταφύγιο, σκεφτείτε τι βασικά είδη γάτας, όπως τροφή, παιχνίδια και κουτί για την άμμο, θα χρειαστεί ο νέος σας αιλουροειδής φίλος ή φίλοι.

 

Υπέροχα, αποφασίσατε να προσθέσετε στην οικογένειά σας και να υιοθετήσετε μια γάτα. Ίσως είναι η πρώτη φορά, ίσως όχι. Όπως και να έχει, θα πρέπει να διαγράψετε μερικά στοιχεία από τη λίστα ελέγχου για τα απαραίτητα για τη γάτα, προτού μπορέσετε να τους διδάξετε τα κόλπα που αξίζουν στο Instagram ή τις κλίμακες και τα αρπέτζιο τους.

Μιλήσαμε με τον Brett Kruger, τον υπεύθυνο της ομάδας αιλουροειδών στο καταφύγιο Indyhumane στην Ινδιανάπολη, για να πάρουμε τη συμβουλή ενός επαγγελματία σχετικά με το τι ακριβώς εξοπλισμό χρειάζεστε πραγματικά όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο αιλουροειδές μέλος της οικογένειας. Δείτε αυτά τα επτά βασικά πράγματα παρακάτω.

 

1. Μεταφορέας γάτας

Θα χρειαστείτε ένα για να πάρετε τη γάτα σας στο σπίτι αφού την υιοθετήσετε, και ο Kruger συνιστά ένα μεταφορέα με δυνατότητα φόρτωσης από πάνω. Αυτό το στυλ μεταφορέα σας επιτρέπει να ανοίξετε την οροφή του μεταφορέα, να πάρετε τη γάτα σας και να την βυθίσετε κατευθείαν μέσα. Αυτό είναι πιο εύκολο από το να προσπαθείτε να την πείσετε να μπει στο μεταφορέα μέσα από μια πόρτα. Ορισμένες γάτες δεν θέλουν να το κάνουν και θα παλεύουν καθώς προσπαθείτε να τις σύρετε μέσα.

Αν έχετε ήδη ένα μεταφορέα με παραδοσιακή πόρτα που ανοίγει προς τα έξω, υπάρχει μια εύκολη λύση. Όταν είστε έτοιμοι να φορτώσετε τη γάτα σας, τοποθετήστε το μεταφορέα στην άκρη του έτσι ώστε η πόρτα να βλέπει προς το ταβάνι, λέει ο Kruger.

2. Δοχεία απορριμμάτων

Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε: Η νέα σας γάτα θα χρειαστεί ένα μέρος για να πηγαίνει τουαλέτα. Ο αριθμός των δοχείων άμμου που θα χρειαστεί να παρέχετε εξαρτάται από το σπίτι σας και από το πόσες γάτες έχετε, λέει ο Kruger.

Θα χρειαστείτε ένα δοχείο άμμου για κάθε γάτα, καθώς και ένα επιπλέον, λέει η ίδια. Δύο γάτες, για παράδειγμα, σημαίνουν τρία δοχεία απορριμμάτων. Θα χρειαστείτε επίσης τουλάχιστον ένα ανά όροφο του σπιτιού σας και θα πρέπει να είναι χωριστά, όχι ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο.

Όσον αφορά τα ίδια τα δοχεία, μπορείτε βεβαίως να αγοράσετε ένα παραδοσιακό δοχείο άμμου σχεδόν οπουδήποτε πωλούνται είδη για κατοικίδια ζώα. Αλλά ο Kruger προτείνει να αγοράσετε μια μεγάλη πλαστική μπανιέρα και να κόψετε μια είσοδο για τη γάτα. Αυτοί οι κάδοι είναι αρκετά βαθιοί για να κρατούν την άμμο μέσα, ακόμη και όταν η γάτα σας πετάει την άμμο γύρω της ενώ θάβει τα κακά της. Ο Kruger λέει ότι το καπάκι του δοχείου πρέπει να παραμένει κλειστό, επειδή οι γάτες θέλουν να μπορούν να βλέπουν οτιδήποτε έρχεται προς το μέρος τους καθώς κάνουν τη δουλειά τους.

Τα δοχεία απορριμμάτων, οποιουδήποτε στυλ, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μακρύτερα από τη γάτα σας, δίνοντάς της αρκετό χώρο για να γυρίσει.

Οι άγριοι συγγενείς των γατών πηγαίνουν στην τουαλέτα σε αμμώδη μέρη, οπότε η άμμος με μικρά σωματίδια και χωρίς άρωμα είναι η καλύτερη λύση, λέει ο Kruger. Ενώ μια αρωματική μάρκα μπορεί να είναι ελκυστική, μπορεί να εξουδετερώνει μερικές γάτες, λέει.

 

3. Κύπελλα φαγητού και νερού

Σε ορισμένες γάτες δεν αρέσει να έχουν το φαγητό και το νερό τους ακριβώς δίπλα η μία στην άλλη, γι’ αυτό ο Kruger προτείνει να τα διαχωρίσετε ουσιαστικά. Το είδος των μπολ εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη και της γάτας, αλλά η ίδια συνιστά ένα μπολ με σιντριβάνι νερού, εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι εντάξει με το να πληρώσει λίγο παραπάνω και να κάνει επιπλέον καθαρισμό.

Στη φύση, τα αιλουροειδή γνωρίζουν ότι το τρεχούμενο νερό είναι συνήθως ασφαλέστερο για να πιουν, και ένα σιντριβάνι μιμείται ένα ρυάκι ή ποτάμι. “Και οι γάτες έχουν αυτή την προκατάληψη”, λέει η Kruger. “Πολλές από αυτές προτιμούν το τρεχούμενο νερό”.

Βρείτε την ιδανική ταΐστρα και ποτίστρα για τη γάτα σας εδώ.

4. Δέντρα για γάτες, ξύστρες, παιχνίδια

Στις γάτες αρέσει να έχουν ένα ψηλό, ασφαλές μέρος για να εγκατασταθούν και να παρακολουθούν τον κόσμο από κάτω τους. Εισάγετε τα δέντρα για γάτες. Ο Kruger λέει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να βρουν ένα ψηλό και ανθεκτικό. Διαφορετικά, η γάτα θα βρει κάπου αλλού ψηλά για να σκαρφαλώσει και να καθίσει. Όπως τα ντουλάπια της κουζίνας σας!

Μια άλλη ενστικτώδης δραστηριότητα των γατών είναι το ξύσιμο. Θα πρέπει να δώσετε στο νέο σας κατοικίδιο ένα αποδεκτό μέρος για να το κάνει αυτό. Όπως μια ξύστρα για γάτες. Ο Kruger λέει ότι στις περισσότερες γάτες αρέσουν τα ψηλά, γύρω στα 3 πόδια ή ψηλότερα, επειδή τους αρέσει να τεντώνονται πραγματικά και να βυθίζουν τα νύχια τους. “Είναι κάτι σαν γιόγκα για γατούλες”, λέει.

Τόσο για το δέντρο όσο και για το ξύστρα, η Kruger λέει ότι θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε περιοχές που συχνάζει η γάτα σας, ώστε να τα χρησιμοποιεί. Εάν τοποθετηθούν σε ένα δωμάτιο στο οποίο εσείς ή η γάτα σας δεν έχετε συχνή πρόσβαση, δεν θα χρησιμοποιηθούν και η γάτα σας μπορεί να στραφεί στο ξύσιμο σε κάτι άλλο, όπως ο καναπές.

Όσον αφορά τα άλλα παιχνίδια, δοκιμάστε μια ποικιλία: μπάλες, πειράγματα, παιχνίδια με γατόνιπ και διάφορα οικιακά αντικείμενα (σπάγκος, κορδέλες, ένα κουτί). Το πιο σημαντικό όμως είναι να παίζετε με τη γάτα σας. Μία ή δύο φορές την ημέρα, καθίστε για παιχνίδι. Αυτό βοηθά τις γάτες σας να δεθούν μαζί σας και τις κοινωνικοποιεί.

Ο Kruger λέει ότι η αγορά ενός παιχνιδιού με ραβδί (ή καλάμι ψαρέματος) είναι μια καλή ιδέα. Το αντικείμενο στην άκρη της πετονιάς είναι διασκεδαστικό για να το πιάσετε και θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα ή το γατάκι σας δεν θεωρεί το χέρι σας ως παιχνίδι.

“Είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ειδικά για τις νεαρότερες γάτες, να κάψουν την ενέργειά τους”, λέει ο Kruger.

Προσθέτει ότι η εύρεση των κατάλληλων παιχνιδιών για τη γάτα σας είναι κυρίως “να νιώσετε τη γάτα σας”. Μπορεί να προτιμάει παιχνίδια που είναι πολύ μικρότερα από την ίδια, όπως τα θηράματα για τους άγριους προγόνους της. Οι ντροπαλές γάτες μπορεί να προτιμούν τις κορδέλες.

Δείτε όλα μας τα παιχνίδια για γάτες εδώ.

5. Κρεβάτια για γάτες

Όταν πρόκειται για την επιλογή του κατάλληλου σημείου ύπνου για τη γατούλα σας, ο Kruger προτιμά να συστήνει κλειστά κρεβάτια για γάτες, επειδή οι γάτες θέλουν να περιβάλλονται όταν κοιμούνται. Χρησιμεύουν επίσης ως καλές κρυψώνες. “Μερικές φορές μοιάζουν με έναν μικρό κύβο από μαλλί”, λέει.

Οι γάτες μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπες σχετικά με τα κρεβάτια τους, ενδεχομένως να απορρίπτουν ένα μαλακό, χνουδωτό κρεβάτι για ένα ωραίο χαρτόκουτο. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά της γάτας σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιο κρεβάτι μπορεί να της αρέσει. Για παράδειγμα, αν στη γάτα σας αρέσει να κουλουριάζεται στον ύπνο, ένα στρογγυλό κρεβάτι μπορεί να είναι κατάλληλο. Ένα χαλάκι θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή αν στη γάτα σας αρέσει να απλώνεται.

Όσον αφορά την τοποθεσία, αναζητήστε το σημείο όπου η γάτα σας αρέσκεται να κοιμάται. Αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος για το νέο κρεβάτι, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το χρησιμοποιήσει.

6. Κολάρα

Ακόμα και αν η γάτα σας περνάει τον περισσότερο ή όλο τον χρόνο της μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να φοράει κολάρο, λέει η American Humane, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δεσμεύεται να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των ζώων. Με ένα κολάρο, τις συνοδευτικές ετικέτες ταυτότητας και το μικροτσίπ, είστε καλυμμένοι αν η γάτα σας με κάποιο τρόπο δραπετεύσει ή βγει έξω. Τότε, ένας περαστικός ξένος δεν θα την περάσει για αδέσποτη.

Το καλύτερο είναι να πάρετε στη γάτα σας ένα περιλαίμιο με δυνατότητα αποσύνδεσης, ένα περιλαίμιο που θα ξεκλειδώνει αν ασκηθεί αρκετή δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, αν το κολάρο της γάτας σας πιαστεί σε φράχτη ή θάμνο, η γάτα σας δεν θα κολλήσει εκεί.

 

7. Τρόφιμα

Η Association of American Feed Control Officials (AAFCO) συμβουλεύει να επιλέγετε μια τροφή που προορίζεται για το στάδιο ζωής της γάτας σας. Ένα γατάκι, για παράδειγμα, χρειάζεται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη γάτα. Φροντίστε να ερευνήσετε τις πιθανές επιλογές πριν από την αγορά- επισκεφθείτε τους ιστότοπους των κατασκευαστών τροφών για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Όπως με οτιδήποτε άλλο αφορά τη γάτα σας, συμβουλευτείτε για την τροφή και τον κτηνίατρό σας.

Ο Kruger λέει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ρωτήσουν το καταφύγιο ή τη διάσωση της γάτας τι είδους τροφή έχει φάει η γάτα. Οι ξηρές τροφές μπορεί να είναι πιο εύκολο να ταΐσουν τις γάτες, ενώ οι κονσέρβες είναι ένας τρόπος για τις γάτες να παίρνουν περισσότερο νερό. Αν έχετε το χρόνο, η κατανομή μεταξύ ξηρής και κονσερβοποιημένης τροφής κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι γάτες τρώνε καθόλου, λέει η ίδια. Αν της αρέσει μόνο ένα είδος τροφής, δεν πειράζει. Μην το πολεμάτε.

“Μην εγκλωβιστείτε στο “Αυτή είναι η καλύτερη τροφή για τη γάτα μου””, λέει η Kruger. Το καλύτερο είδος είναι μια θρεπτική, κατάλληλη για την ηλικία σας τροφή που θα φάει η γάτα σας.