Blog

10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γάτα Birman για όλους τους λάτρεις της συγκεκριμένης φυλής

Οι γάτες Birman είναι μια φυλή που περιβάλλεται από μυστήριο. Από τα καταγάλανα μάτια τους και το σαγηνευτικό τους τρίχωμα, οι Μπιρμαν έχουν μια γοητεία μυστικισμού, η οποία μπορεί να έδωσε αφορμή για την ιστορία προέλευσης της γάτας.

Παρά την εμφάνισή τους, οι Μπίρμαν είναι μια γλυκιά και αγαπησιάρικη ράτσα που λατρεύει τους ανθρώπους της. Δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να κουλουριάζονται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη τους, η Μπίρμαν έχει μια αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα ιστορία! Διαβάστε παρακάτω για να την ανακαλύψετε και άλλα πολλά, καθώς συζητάμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γάτα Μπίρμαν.

Τα 10 γεγονότα για τις γάτες Μπίρμαν

1. Η καταγωγή τους είναι ένα μυστήριο

Οι γάτες Μπίρμαν έχουν πολλές ιστορίες προέλευσης, αλλά όλες φαίνεται να παραπέμπουν στο συνονόματό τους: Βιρμανία (που σήμερα ονομάζεται Μιανμάρ). Γνωστές και ως “ιερή γάτα της Βιρμανίας”.

Ο θρύλος μιλάει για μια λευκή γάτα με κίτρινα μάτια που ήταν ο πιστός σύντροφος ενός ιερέα ναού στη Μιανμάρ. Όταν ο ιερέας πέθανε, η γάτα θρήνησε και έβαλε τις πατούσες της στο σώμα του ιδιοκτήτη της από θλίψη.

Μια θεά του ναού με μπλε μάτια είδε αυτή την αφοσίωση και αποφάσισε να ευλογήσει τη γάτα, μεταμορφώνοντάς την με χρώμα και ομορφιά. Χρυσό χρώμα εμφανίστηκε στο τρίχωμά της και τα μάτια της έγιναν μπλε του ζαφειριού. Μόνο οι πατούσες της γάτας παρέμειναν λευκές στο σημείο που άγγιζαν τον ιερέα ως σημάδι αγνότητας.

Φυσικά, αυτή είναι μόνο μια ιστορία. Ωστόσο, η πραγματική προέλευση της φυλής είναι ακόμη άγνωστη. Πιθανότατα προήλθαν από τη Γαλλία, καθώς το “Birmanie” σημαίνει στα γαλλικά “Βιρμανία”.
2. Έχουν εννέα χρώματα τριχώματος

Παραδοσιακά, οι γάτες Μπίρμαν θεωρούνται ότι έχουν ένα πιο σκούρο point χρωματισμό σε συνδυασμό με χιονισμένο λευκό τρίχωμα, όπως το Seal-point που μιμείται το μοτίβο του τριχώματος της Σιαμέζας. Ωστόσο, περισσότερα χρώματα έχουν εισαχθεί στη φυλή. Τα χρώματα κυμαίνονται από σκούρα έως ανοιχτόχρωμακαι με μοτίβο. Τα χρώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Seal Point
Chocolate Point
Lilac Point
Tabby Point (οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα χρώματα)
Tortie Point (οποιοδήποτε από τα προηγούμενα αναφερόμενα χρώματα)
Tortie Tabby Point (οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα χρώματα)

3. Είναι έξυπνα και ήρεμα

Ενώ οι γάτες Μπίρμαν είναι γνωστές για το όμορφο τρίχωμά τους και τα εντυπωσιακά τους μάτια, η ιδιοσυγκρασία τους είναι αυτό για το οποίο φημίζονται. Οι Μπιρμαν έχουν μια ήρεμη, πολύ ευγενική συμπεριφορά, γεγονός που κάνει τον χειρισμό τους μια απόλαυση.

Είναι πολύ στοργικές και θέλουν πάντα να βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους. Τα μπιρμαν είναι επίσης έξυπνα και εκπαιδεύονται εύκολα λόγω της προθυμίας τους να μάθουν.
4. Έχουν μονό τρίχωμα

Τα μπιρμαν έχουν χνουδωτό, πυκνό και όμορφο τρίχωμα, παρόμοιο με αυτό των γατών  Περσίας. Ωστόσο, το τρίχωμα των Μπιρμαν είναι πολύ πιο εύκολο στη φροντίδα! Τα μπιρμαν έχουν τρίχωμα μίας στρώσης και δεν έχουν κάτω στρώμα γούνας.

Δεν έχουν εντατικές ανάγκες περιποίησης όπως κάποιες άλλες φυλές με μακρύτερο τρίχωμα. Τα μπιρμαν χρειάζονται μόνο ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να απομακρύνουν τα μπερδέματα, το οποίο βοηθά επίσης στην εξάπλωση των ελαίων.

5. Είναι ευάλωτα σε ορισμένα προβλήματα υγείας

Δυστυχώς, οι γάτες Μπίρμαν είναι ευάλωτες σε συγκεκριμένες παθήσεις υγείας. Όπως και ορισμένες άλλες φυλές, οι μπιρμαν είναι ευάλωτες σε καταστάσεις όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μια κληρονομική ασθένεια της καρδιάς.

Οι μπιρμαν είναι επίσης πιο πιθανό να πάσχουν από λοιμώδη περιτονίτιδα αιλουροειδών (FIP) και από μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα πάθηση γνωστή ως αιλουροειδείς αντανακλαστικές επιληπτικές κρίσεις αιλουροειδών. Η FIP μπορεί να εμβολιαστεί και ενώ η HCM είναι μια προοδευτική ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να επιβραδυνθεί με φαρμακευτική αγωγή.

6. Τα αγαπούν οι διασημότητες

Οι μπιρμαν είναι πανέμορφες γάτες με αγαπησιάρικες προσωπικότητες και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν κάνει θραύση στον κόσμο των διασημοτήτων. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ είχε μια Μπίρμαν με το όνομα Choupette, η οποία ταξίδευε μαζί του παντού.

Πετούσε με ιδιωτικό τζετ και έβγαλε χρήματα πρωταγωνιστώντας σε ένα διαφημιστικό σποτ μακιγιάζ για τη Shu Uemura. Ο Lagerfeld ανέφερε επίσης ότι η Choupette ήταν μια “κληρονόμος” παρόλο που έβγαζε τα δικά της χρήματα. Μερικές από τις συλλογές του Lagerfeld φημολογείται επίσης ότι ήταν εμπνευσμένες από την αγαπημένη Birman.
7. Παραλίγο να εξαφανιστούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα μπιρμαν μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1919, έφτασαν στη Γαλλία και αναγνωρίστηκαν επίσημα από έναν οργανισμό βράβευσης το 1925. Απέκτησαν γρήγορα δημοτικότητα, αλλά η άφιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεκάτισε τον πληθυσμό τους. Μέχρι το 1945 και το τέλος του πολέμου, μόνο μια χούφτα Μπίρμαν είχαν απομείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ευτυχώς, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής αποκαταστάθηκε και η φυλή άρχισε να ανακάμπτει. Οι μπίρμαν παρουσιάστηκαν ξανά και έφτασαν στη Βρετανία χάρη στην Elsie Fisher, η οποία ερωτεύτηκε τη γάτα στην έκθεση γάτας στο Παρίσι το 1965. Οι Μπίρμαν έφτασαν τελικά στις ΗΠΑ το 1959.
8. Έχουν μια μοναδική παράδοση ονοματοδοσίας

Οι εκτροφείς Μπίρμαν έχουν μια μοναδική παράδοση ονοματοδοσίας για τις γάτες τους. Κάθε γατάκι που γεννιέται σε ένα συγκεκριμένο έτος παίρνει το όνομα του αντίστοιχου γράμματος του αλφαβήτου. Για παράδειγμα, το 2007, οι γάτες Μπίρμαν που γεννήθηκαν καταχωρήθηκαν με ονόματα που άρχιζαν με το γράμμα “Ε”. Το 2023, το γράμμα είναι το U! Αυτό συνεχίζεται και αρχίζει πάλι με το γράμμα Α, όταν έχουν χρησιμοποιηθεί 26 γράμματα.
9. Τα γατάκια Μπίρμαν γεννιούνται όλα λευκά

Όλα τα γατάκια Μπίρμαν γεννιούνται εντελώς λευκά σαν χιόνι, προς μεγάλη έκπληξη των εκτροφέων που εκτρέφουν για πρώτη φορά! Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρώματά τους σκουραίνουν καθώς μεγαλώνουν. Για παράδειγμα, τα σκούρα χρώματα, όπως το seal point, θα αρχίσουν να σκουραίνουν μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ τα πιο ανοιχτά χρώματα, όπως το λιλά, μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες ή και περισσότερο για να εμφανιστούν!

Όπως και τα χρώματά τους, έτσι και το τρίχωμα του Μπίρμαν χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ωριμάσει πλήρως. Το πλήρες μήκος, το πάχος και η επίπλωση του τριχώματος μπορεί να χρειαστούν έως και 2 χρόνια για να αναπτυχθούν, κάνοντάς τα να φαίνονται μικρότερα και λιγότερο χνουδωτά μέχρι τότε.
10. Μπορούν να εμφανίσουν καταναγκαστικές συμπεριφορές

Οι γάτες Μπίρμαν, παρ’ όλα τα υπέροχα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να επιδείξουν μάλλον περίεργες συμπεριφορές. Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ταξινομούνται ως επαναλαμβανόμενες, υπερβολικές συμπεριφορές που συνήθως προκαλούνται από άγχος ή στρες.

Ωστόσο, οι εξωτικές φυλές όπως η μπίρμαν και η ανατολίτικη φαίνονται πιο επιρρεπείς σε συμπεριφορές όπως το υπερβολικό νιαούρισμα, οι οποίες μπορεί να μεταβιβαστούν μέσω των οικογενειακών γραμμών. Η ενίσχυση της συμπεριφοράς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και μερικές φορές συνιστάται η απόσπαση της προσοχής. Εάν η συμπεριφορά του Μπίρμαν σας φαίνεται υπερβολική, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Συμπέρασμα

Οι μπιρμαν είναι πανέμορφες γάτες με πολλά μυστήρια γύρω τους. Από την ιδιότητά τους ως Ιερή Γάτα της Βιρμανίας και τον θρύλο της γαλανομάτας Θεάς μέχρι την παράδοση της ετήσιας ονομασίας με γράμματα, οι γάτες Μπίρμαν είναι τόσο ενδιαφέρουσες όσο και όμορφες. Αν προσθέσετε την ήρεμη και ευγενική ιδιοσυγκρασία τους, δεν είναι περίεργο που είναι δημοφιλείς παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιες!